O ύμνος του Μαραθώνιου δρόμου (video)

Μιλούν σπουδαίοι άνθρωποι του παγκόσμιου δρομικού κινήματος. Ο σπουδαίος συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους ήταν εκείνος που έβαλε την υπογραφή του.

O ύμνος του Μαραθώνιου δρόμου (video)

Ο ύμνος του Μαραθωνίου Δρόμου ακούστηκε σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση λίγο πριν τερματίσει ο νικητής του 36ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας στις 11 Νοεμβρίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο!

Ο σπουδαίος συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους ήταν εκείνος που έβαλε την υπογραφή του και δύο μήνες μετά ο ΣΕΓΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου μιλούν για τον ύμνο του Μαραθωνίου Δρόμου όλοι όσοι συνέβαλαν για τη δημιουργία του καθώς και σημαντικές προσωπικότητες του αθλήματος από όλο τον κόσμο.

«Άφησα την καρδιά μου να μου δείξει και το ρυθμό, και τον τρόπο και το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσω», λέει στο εξαιρετικά συγκινητικό βίντεο ο Γιώργος Θεοφάνους εξηγώντας γιατί ο ύμνος έχει μόνο μία λέξη, αυτή που είπε ο Φειδιππίδης φέρνοντας πριν από 2500 χρόνια το μήνυμα της νίκης στην Αθήνα.

«Νενικήκαμεν! Όποια άλλη λέξη ή φράση δοκίμαζα δίπλα στη λέξη «Νενικήκαμεν» χανόταν, έσβηνε. Με σεβασμό, πείσμα και ευαισθησία έπρεπε να βρω τις νότες για να ντύσω τη λέξη «Νενικήκαμεν» για να μπορεί να κραδαίνει το DNA το ελληνικό και όχι μόνο άλλα οποιουδήποτε αθλητή έτρεξε σε μαραθώνιο, όποιας φυλής, σε όποιο δρόμο και σε όποια πόλη, αγωνίστηκε και στον τερματισμό άκουσε την καρδιά του να του ψιθυρίζει «Νενικήκαμεν», λέει ο κορυφαίος συνθέτης.

«Το Νενικήκαμεν δεν είναι απλώς μια λέξη. Είναι μήνυμα και στάση ζωής. Και ο τρόπος που αποδίδεται μέσα από τη δημιουργία του Γιώργου Θεοφάνους είναι ο καλύτερος για να μπορέσει να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να κάνει όλες και όλους να αναζητήσουμε τις δυνάμεις της δικής μας θέλησης για να συνεχίσουμε και να τερματίσουμε με επιτυχία τον δικό μας προσωπικό μαραθώνιο», αναφέρει στο βίντεο ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον συνθέτη Γ. Θεοφάνους για δύο λόγους. Για την ποιότητα και το κουράγιο του. Πιστεύω ότι ο ύμνος έχει συναίσθημα και δύναμη και η AIMS σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ θα τον προωθήσουμε σε όλο τον κόσμο», λέει ο πρόεδρος της AIMS (Παγκόσμια Ομοσπονδία Μαραθωνίων Δρόμων) Πάκο Μποράο.

«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι θαύμα. Δεν είναι καθώς όλα ξεκίνησαν εδώ, στην Αθήνα! Ο ύμνος είναι το κερασάκι σε μια υπέροχη τούρτα. Ο Γ. Θεοφάνους μας χάρισε ένα ακόμα υπέροχο συναίσθημα», δηλώνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνων Δρόμου της IAAF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού ) Κάρλο Καπάλμπο και ο ΓΓ του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής τονίζει πως ο ύμνος μεταδίδει στην παγκόσμια κοινότητα τις αξίες της Ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών που πηγάζουν από τη μάχη του Μαραθώνα και μετουσιώνονται μέσω του Αυθεντικού Μαραθωνίου.

Στο βίντεο μιλούν και οι κάτοχοι του Πανελληνίου Ρεκόρ Μαραθωνίου Δρόμου Ανδρών και Γυναικών.

«Αυτό που ακούσαμε σήμερα είναι η κατάθεση ψυχής ενός μεγάλου συνθέτη. Αυτός ο ύμνος μας εμπνέει όλους. Νενικήκαμεν! Γιώργο Θεοφάνους σε ευχαριστούμε πολύ», λέει ο σπουδαίος Έλληνας μαραθωνοδρόμος Σπύρος Ανδριόπουλος ενώ ιδιαίτερα συγκινητική είναι η τοποθέτηση της Μαρίας Πολύζου.

«Ο Μαραθώνιος είχε ανάγκη από έναν ύμνο. Οι Έλληνες έχουμε κάποια σύμβολα. Η ελληνική σημαία, ο εθνικός μας ύμνος, ο ολυμπιακός ύμνος και τώρα ο μαραθώνιος ύμνος. Μέσα στη λέξη «Νενικήκαμεν» περικλείονται τα πάντα! Οι μαραθωνοδρόμοι έχουμε μια αόρατη κλωστή που μας συνδέει. Είναι τα 42.195 μέτρα και όλοι μας μεταφέρουμε ένα μήνυμα: Νενικήκαμεν! Γιώργο Θεοφάνους δεν είσαι μαραθωνοδρόμος αλλά με εξέπληξε ότι έφτασες να αγγίξεις τη ψυχή ενός μαραθωνοδρόμου», λέει η κορυφαία Ελληνίδα Πρωταθλήτρια!

Στο βίντεο μιλούν ακόμα ο ιδρυτής του Μαραθωνίου του Βερολίνου Horst Milde, ο διευθυντής αγώνων δρόμου της IAAF Alessio Punzi, ο αρθρογράφος της στήλης “Inside the games” και δρομέας David Owen και από το χώρο της μουσικής ο Μαέστρος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ Αναστάσιος Συμεωνίδης, ο Διευθυντής Χωρωδίας της ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ Κωστής Κωνσταντάρας, η Σολίστ Mezzo-soprano Ινές Ζήκου και ο Σολίστ βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης.