O Μαραθώνιος του Άμστερνταμ έγινε ο γρηγορότερος στην Ολλανδία

Ο Lawrence Cherono αναδείχθηκε νικητής στον μαραθώνιο του Άμστερνταμ με χρόνο ρεκόρ.

O Μαραθώνιος του Άμστερνταμ έγινε ο γρηγορότερος στην Ολλανδία

Με ένα εντυπωσιακό ατομικό ρεκόρ που ταυτόχρονα είναι και ρεκόρ διαδρομής αλλά και ο καλύτερος χρόνος σε κούρσα της Ολλανδίας, ο Lawrence Cherono κέρδισε τον «χρυσό» μαραθώνιο του Άμστερνταμ.

Ο 30χρονος Κενυάτης δεν έτρεξε στην Ολλανδική πρωτεύουσα αλλά πέταξε! Έφτασε, όπως και πέρσι, πρώτος στο ιστορικό Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ και πέρασε τη γραμμή του τερματισμού με επίδοση 2:04:06 βελτιώνοντας το ρεκόρ διαδρομής και το ατομικό του ρεκόρ από πέρσι παραπάνω από ένα λεπτό, καθώς το 2017 είχε τερματίσει με επίδοση 2:05:09.

Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την προσπάθειά του καθώς στην εκκίνηση η θερμοκρασία ήταν στους 12 βαθμούς κελσίου, με συννεφιά και σχεδόν άπνοια.

«Ήθελα να δώσω τα πάντα για μια επίδοση γύρω στο 2:04.. Ήλπιζα ότι θα κάνω 2:04:30 και έκανα πιο κάτω και είμαι πολύ χαρούμενος! Ο καιρός ήταν πολύ καλός», δήλωσε μετά τη μεγάλη του νίκη ο Lawrence Cherono που ταυτόχρονα έκανε τον μαραθώνιο του Άμστερνταμ τον γρηγορότερο στην Ολλανδία «σπάζοντας» το 2:04:27 που είχε πετύχει το 2007 ο συμπατριώτης του Duncan Kibet στο Ρότερνταμ.

Μεγάλη μάχη για τη δεύτερη θέση έδωσαν οι Αιθίοπες Mule Wasihun και Solomon Deksisa που ήταν οι μόνοι δρομείς που κατάφεραν να ακολουθήσουν το ρυθμό του Cherono και μετά το 34ο χλμ.

Τελικά δεύτερος ήρθε ο Wasihun βελτιώνοντας και αυτός το ατομικό του ρεκόρ κατά ένα λεπτό με επίδοση 2:04:37, και τρίτος ο Deksisa 2:04:30.

Όσο για το φαβορί πριν την εκκίνηση, τον ολυμπιονίκη Αιθίοπα Kenenisa Bekele, εγκατέλειψε λίγο μετά την αποχώρηση και του τελευταίου «λαγού» ως τραυματίας απογοητεύοντας όσους περίμεναν όχι απλώς να νικήσει αλλά και να απειλήσει το παγκόσμιο ρεκόρ που πέτυχε πριν από ένα μήνα στο Βερολίνο ο Eliud Kipchoge.

Στις γυναίκες ανέβηκαν στο βάθρο τρεις αθλήτριες από την Αιθιοπία. Πρώτη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ήταν η Tadelech Bekele με επίδοση 2:23:14, ενώ πέρσι είχε κάνει 2:21:54 και στο Λονδίνο την άνοιξη σε έναν αγώνα που έγινε με πολύ ζέστη είχε έρθει στην 3η θέση με 2:21:40..

Πολύ κοντά στην νικήτρια τερμάτισαν οι συμπατριώτες της Shasho Insermu με 2:23:27 και Azmera Gebru με 2:23:31.

Συνολικά στον δημοφιλή μαραθώνιο του Άμστερνταμ έτρεξαν περίπου 45.000 δρομείς.