Πέθαναν αβοήθητοι

Ο Red Duckling γράφει για τη φωτογραφία η οποία περιγράφει όλη τη σειρά των αγώνων με τη Ζαλγκίρις.

Πέθαναν αβοήθητοι

Καλοί οι ηρωισμοί. Αλλά θα σε βοηθήσουν σε ένα παιχνίδι. Μια σειρά αγώνων θέλει πλάνο, σχέδιο, τακτική και συμμετοχή σχεδόν όλων των παικτών. Ο Ολυμπιακός είχε το πρώτο στο δεύτερο ματς στο ΣΕΦ. Και επικράτησε. Η Ζαλγκίρις όλα τα άλλα και κέρδισε τέσσερις (!) φορές τους ερυθρόλευκους μέσα σε λίγες ημέρες και πέντε μέσα στη σεζόν. Βρίσκεται πέρα για πέρα δίκαια στο φάιναλ φορ. Στο Βελιγράδι μας.

Έγραφα μετά το δεύτερο ματς ότι κάποιοι παίκτες θα πεθάνουν με το δικό τους τρόπο. Ναι, αλλά χρειάζονταν μία στοιχειώδη βοήθεια από τον πάγκο και τους ουκ ολίγους ξένους της ομάδας. Μια βοήθεια για να το παλέψουν μέχρι τέλους. Και να πέσουν όρθιοι. Όσο την είδατε εσείς αυτή τη βοήθεια, την είδαν και αυτοί. Την είδε ο Γιώργος Πρίντεζης με βλέμμα πονεμένο, λαβωμένος στον πάγκο με πολιτικά.

Αυτή η φωτογραφία περιγράφει όλη τη σειρά με τη Ζαλγκίρις. Οι συνήθεις ύποπτοι ήθελαν όσο τίποτα το Βελιγράδι. Αλλά δεν είμαστε στο 2012 όταν κερδήθηκε ένας τελικός Ευρωλίγκας χωρίς να σκοράρει κανείς Αμερικανός. Η παρέα των Ελλήνων έχει μεγαλώσει έξι χρόνια- χρόνια που έχουν επηρεάσει προφανώς και τους μεγαλύτερους (Σπανούλης, Πρίντεζης). Συν ότι λείπει και ένα βασικό εργαλείο εκείνης της ομάδας (Σλούκας).

Πλέον χωρίς βοήθεια από Αμερικανούς και ξένους, δεν κερδίζεις ούτε την ΑΕΚ στο Κύπελλο. Πόσο μάλλον μία Ζαλγκίρις με το μαχαίρι στα δόντια και τρομερή ενέργεια σε μία σειρά αγώνων. Όπως δεν κερδίζεις και το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό παρά το πλεονέκτημα έδρας. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τους ηρωισμούς των ξεζουμισμένων Ελλήνων που πήραν τα δύο πρώτα ματς στο ΣΕΦ αλλά κατέρρευσαν στον τελικό των τελικών.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο και ένα: Τέρμα οι ηρωισμοί. Χρειάζονται και καλοί ξένοι για να πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους μαζί με τους Έλληνες. Πρωταγωνιστές και όχι πάνω απ' όλα καλά παιδιά που δεν θα χαλάσουν το κλίμα. Δεν ψάχνουμε γαμπρούς αλλά μπασκετμπολίστες. Και την επιλογή των νέων ξένων, προφανώς πρέπει να την κάνει ένας άλλος προπονητής, ό,τι και να γίνει στο πρωτάθλημα.

Οκ, χάθηκε πέρσι ο τίτλος στο ΣΕΦ. Οκ, χάθηκε κύπελλο από την ΑΕΚ. Αλλά πόνεσε πολύ το Βελιγράδι. Πάρα πολύ!

Γιαννη, χάσαμε...