Δυο φορές βγήκε από τα ρούχα του ο Παπαμιχαήλ για τα «Κόκκινα Φανάρια»!

Ταινία-σταθμός για τον ελληνικό κινηματογράφο τα «Κόκκινα Φανάρια» είχε έντονο παρασκήνιο για τους συντελεστές της

Δυο φορές βγήκε από τα ρούχα του ο Παπαμιχαήλ για τα «Κόκκινα Φανάρια»!

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ πρωταγωνίστησε στα «Κόκκινα Φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη τον καιρό που είχε ανάγκη μια τέτοια ταινία για να προχωρήσει στο σινεμά. Ο Πειραιώτης ηθοποιός ερμήνευσε τον μονοδιάστατα ρομαντικό ρόλο του νεαρού φοιτητή σε μια ταινία με διεθνείς προδιαγραφές που περιέγραφε το κοινωνικό φαινόμενο του υποπρολεταριάτου στην Τρούμπα.

Στο περιθώριο των γυρισμάτων και της προβολής της ταινίας ο Παπαμιχαήλ βγήκε δύο φορές από τα ρούχα του. Η μία αφορά ένα επεισόδιο ζήλιας, μεταξύ σοβαρού και αστείου, και την διηηγείται η Μαίρη Χρονοπούλου:

Θυμάμαι τότε στο διπλανό στούντιο γύριζε η Αλίκη Βουγιουκλάκη την ελληνική και Τούρκικη βερσιόν του «Χτυποκάρδια στο θρανίο». Ο Τούρκος συμπρωταγωνιστής ήταν ένας κούκλος. Δεν έχεις δει ωραιότερο. Όλες λοιπόν περνούσαν μπροστά από το καμαρίνι του που ήταν ακριβώς δίπλα από το δικό μας και κοιτούσαν... Μετά από μερικές μέρες έρχεται ο Τούρκος και μου λέει: «Μήπως έχετε ένα τσιγάρο;»... Μπαίνει στο καμαρίνι που μοιραζόμουν με την Δέσπω Διαμαντίδου, του δίνω ένα τσιγαράκι, η Δέσπω κι εγώ πολύ κολακευμένες, χαχα χούχα,χαχα χούχα, ώσπου κάποια στιγμή το πήρε πρέφα ο Παπαμιχαήλ. Έρχεται και μας πατάει ένα βρίσιμο το οποίο είχε και πατριωτικούς τόνους: «Δεν ντρέπεστε προδότρες! Με τον Τούρκο;» Κόντεψε να μας σφάξει στο γόνατο τη Δέσπω κι εμένα.

Η δεύτερη φορά αφορά την αντιζηλία του Παπαμιχαήλ με τον Φούντα. Το σενάριο και η ατμόσφαιρα στα «Κόκκινα Φανάρια» ευνοούσαν τον Φούντα σε σχέση με τους άλλους πρωταγωνιστές - τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τον Φαίδωνα Γεωργίτση. Και αν ο Γεωργίτσης δεν ήταν ακόμα σε θέση να διεκδικήσει την εμφάνιση του ονόματός του στην κορυφή, δεν ίσχυε το ίδιο και για τον Παπαμιχαήλ.

Ο Δημήτρης θεωρούσε ότι ο ρόλος και η ερμηνεία του είχε εξίσου ισχυρό εκτόπισμα με τον ρόλο του Φούντα. Γι αυτό και απαιτούσε να μην υποβιβαστεί το όνομά του στους τίτλους. Είναι γνωστή πια η αντίδρασή του όταν διαπίστωσε ότι η αξίωση του αυτή δεν έγινε σεβαστή. Όταν πήγε ως απλός θεατής να παρακολουθήσει τα «Κόκκινα φανάρια» τον κινηματογράφο «Ορφέα» είδε το όνομά του κάτω από το όνομα του Φούντα και έγινε έξω φρενών.

Για να εκδικηθεί τον Μιχαηλίδη, τον κινηματογραφικό παραγωγό, θεώρησε καλό να σπάσει όλες τις βιτρίνες του κινηματογράφου "Ορφέα". Η μεταξύ τους βεντέτα συνεχίστηκε λίγα χρόνια αργότερα όταν έπαιξαν ξύλο στις Κάννες μπροστά σε έκπληκτους Έλληνες και ξένους θεατές.