Όταν ο Τζίμης Πανούσης σύρθηκε στα δικαστήρια για προσβολή της σημαίας

Oι πολιτικοί παρεμβαίνουν πολλάκις κατά της τέχνης, θυμόσαστε τον Βενιζέλο που κατέβασε πίνακα ζωγραφικής, τώρα ο Γεραπετρίτης απαίτησε την απόσυρση του έργου της Γεωργίας Λάλε. Ξεχωριστή περίπτωση η σημαία του Τζίμη Πανούση.

Όταν ο Τζίμης Πανούσης σύρθηκε στα δικαστήρια για προσβολή της σημαίας

Ο Τζίμης Πανούσης είχε δικαστικές περιπέτειες με την κατηγορία της περιύβρισης του εθνικού συμβόλου, τόσο για το εξώφυλλο του δίσκου του «Δουλειές του Κεφαλιού», όσο και για την αφίσα της παράστασής του «Της Πατρίδας μου η Σημαία».

Στην πρώτη περίπτωση, ο αείμνηστος καλλιτέχνης εικονιζόταν να σκίζει και να ανοίγει τρύπες σε ελληνικές σημαίες, κάτι που πυροδότησε αντιδράσεις και σύρθηκε στα δικαστήρια. Ωστόσο, ποτέ δεν κρίθηκε ένοχος για αυτές τις κατηγορίες.

Η κατηγορία για προσβολή εθνικού συμβόλου επανήλθε το 2000. Αυτή τη φορά αιτία ήταν η αφίσα της παράστασης «Της Πατρίδας μου η Σημαία», η οποία έδειχνε την ελληνική σημαία με ένα σφυροδρέπανο στη θέση του σταυρού.

Από τα κρατητήρια της Ασφάλειας ο Τζίμης Πανούσης ειχε κάνει τότε στο «Έθνος» την παρακάτω δήλωση: «Τώρα κατεβάζουν τις αφίσες των καλλιτεχνικών μας παραστάσεων. Σε λίγο θα μας καίνε ζωντανούς στα τηλεπαιγνίδια των Μικρούτσικων. Αν ο εισαγγελέας απογορεύσει την αφίσα με το τιμημένο σφυροδρέπανο, θα αναγκαστώ να κατασκευάσω καινούρια, μαύρη, με τίτλο "ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ, από 25η Οκτωβρίου στο "Γυάλινο". Τζίμης Πανούσης"».

Όταν έφτασε η ώρα της απολογίας του ο κατηγορούμενος καλλιτέχνης υποστήριξε πως η επίδικη αφίσα είναι μέρος του έργου του. «Εγώ, συνέχισε ο Τζίμης Πανούσης, είμαι καλλιτέχνης, όχι εγκληματίας. Την αφίσα εγώ την έφτιαξα και τη σχεδίασα εν όψει της νέας παράστασης που θα ανεβάσω. Αισθάνομαι άσχημα, γιατί για πολλοστή φορά διασύρομαι στα δικαστήρια…».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Αυτοφώρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, τόσο ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, όσο και ο καθηγητής της Ιστορίας Τέχνης Νίκος Δασκαλοθανάσης υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του κατηγορουμένου, αλλά και κάθε άλλου καλλιτέχνη να εκφράζεται ελεύθερα.

Όταν «Ζηλεύω την τόλμη του Τζίμη Πανούση, ο οποίος για πολλά χρόνια είναι συνεπής σε αυτό που κάνει και καλοπροαίρετος. Με την αφίσα αυτή πιστεύω ότι σατιρίζει την Αριστερά», είχε δηλώσει ο Αντώνης Καφετζόπουλος.

«Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η αφίσα προσβάλλει το σύμβολο, γιατί παραπέμπει συνειρμικά μόνο στην ελληνική σημαία», είχε προσθέσει από την πλευρά του ο Νίκος Δασκαλοθανάσης.

Ο Τζίμης Πανούσης αρχικά καταδικάστηκε στις 23 Οκτώβρη του 2000 σε εξαγοράσιμη ποινή τεσσάρων μηνών φυλάκισης, αλλά τελικά αθωώθηκε δευτεροδίκως από το 5ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, με την υπ. αριθμ. 103718/01 απόφασή του, στις 5 Δεκέμβρη του 2001.