Απάντηση Πικάσο σε Γερμανό για την «Γκουέρνικα»: Όχι κύριε εσείς το κάνατε!

H ιστορία του πίνακα «Γκουέρνικα» του Πικάσο και η απάντηση σε Γερμανό αξιωματικό.

Απάντηση Πικάσο σε Γερμανό για την «Γκουέρνικα»: Όχι κύριε εσείς το κάνατε!

Ο Πικάσο δεν έκρυψε ποτέ τη συμπάθεια του στον Κομμουνισμό και μάλιστα ήταν ενταγμένος στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και ήταν αντιφρανκικός.

Το 1936 ξεκίνησε η πολεμική σύγκρουση μεταξύ των Ισπανών Εθνικιστών υπό την καθοδήγηση του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο και των Δημοκρατικών, των υπερασπιστών της εκλεγμένης κυβέρνησης, αριστερών, σοσιαλιστών, αναρχικών και κομμουνιστών.

Η Γκουέρνικα βρίσκεται στη βόρεια Ισπανία, στην επαρχία Μπισκάγια, 30 χιλιόμετρα ανατολικά του Μπιλμπάο. Η πόλη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Βάσκους γιατί εκεί βρίσκεται το Gernikako Arbola (Το Δέντρο της Γκερνίκα), που συμβολίζει τις ελευθερίες του λαού των Βάσκων.

Ο βομβαρδισμός της Γκερνίκα αποφασίστηκε από την πλευρά των Ισπανών Εθνικιστών, διότι η πόλη είχε στρατηγική σημασία, ήταν στον δρόμο των εθνικιστών προς το Μπιλμπάο, η κατάληψη του οποίου θα οδηγούσε στο τέλος του εμφυλίου πολέμου στη βόρεια Ισπανία.

Το 1937 πόλη της Γκουέρνικα σχεδόν ισοπεδωνόταν από το συντονισμένο από αέρος βομβαρδισμό των Ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων. Ο βομβαρδισμός της από τα γερμανικά και ιταλικά αεροπλάνα αποτελεί ίσως την πιο βάρβαρη θηριωδία του Ισπανικού εμφυλίου και η τραγωδία της αποτυπώθηκε από τον Πικάσο στον ομώνυμο πίνακα.

Σύμφωνα με την ιστορία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όταν οι Γερμανοί μπήκαν στο Παρίσι και στην προσπάθεια τους να κλέψουν όλους τους θησαυρούς της Γαλλίας, ένας Γερμανός αξιωματικός αντίκρισε τον πίνακα και ρώτησε τον Πικάσο αν ήταν ο δημιουργός του. Η απάντηση του ζωγράφου ήταν αποστομωτική: «Όχι κύριε εσείς το κάνατε!».