Μάθαμε ποιος ήταν ο αγρότης στο εξώφυλλο του «Led Zeppelin IV»

Λύθηκε το μυστήριο του ηλικιωμένου αγρότη στο εξώφυλλο του δίσκου Led Zeppelin IV.

Μάθαμε ποιος ήταν ο αγρότης στο εξώφυλλο του «Led Zeppelin IV»

Είναι η φωτογραφία που κοσμεί το εξώφυλλο ενός από τους πλέον θρυλικούς δίσκους της ροκ μουσικής. Του Led Zeppelin IV που συμπλήρωσε 52 χρόνια ζωής. Και δε μιλάμε για έναν απλό δίσκο αλλά για ένα δίσκο που περιλαμβάνει τραγούδια – ύμνους όπως τα Black Dog, Rock and Roll, The Battle of Evermore, Misty Mountain Hop, When the Levee Breaks και βέβαια το διαχρονικό Stairway to Heaven!

Η φωτογραφία στο εξώφυλλο με τον γεράκο που κουβαλάει τα ξύλα είναι λίγο περίεργη και δεν βγάζει νόημα και δεύτερον πως δεν υπάρχει τίτλος. Ναι! Ένα από τα σπουδαιότερα άλμπουμ της ροκ μουσικής δεν έχει τίτλο. Για τον λόγο αυτό έμεινε στην ιστορία ως «Led Zeppelin IV» επειδή είναι ο τέταρτος δίσκος του συγκροτήματος ή «Four Symbols» επειδή έφερε τα τέσσερα σύμβολα του συγκροτήματος ή Untitled (σσ: άτιτλο).

Ένα άλμπουμ που έγινε 23 φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ, 6 φορές πλατινένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και 2 φορές διαμαντένιο στον Καναδά, ενώ πούλησε πάνω από 37 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως!


Παρ' όλα αυτά, η απορία για το εξώφυλλο με τον γεράκο παρέμενε. Ο Jimmy Page, για παράδειγμα, όταν τον ρωτούσαν δεν αποκάλυπτε περισσότερες πληροφορίες αλλά τόνιζε πως ο ηλικιωμένος άνδρας στο εξώφυλλο του θυμίζει έντονα τον αποκρυφιστή Old George Pickingill, τον μέντορα του διασημότερου σατανιστή, του Aleister Crowley. Χρόνια αργότερα είχε αποκαλυφθεί πως αυτός που εντόπισε πρώτος τη φωτογραφία ήταν ο Robert Plant. Την είχε βρει σε ένα κατάστημα με αντίκες στο Pangbourne του Berkshire. Δίπλα στο σπίτι του Jimmy Page. Και πάλι, όμως, το ερώτημα παρέμενε: Ποιος είναι ο ηλικιωμένος άνδρας στο εξώφυλλο;


Η απάντηση δόθηκε από τον Μπράιαν Εντουαρντς ο οποίος στο πλαίσιο έρευνας που κάνει για την έκθεση με τίτλο «Wiltshire Thatcher: a Photographic Journey through Victorian Wessex» που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2024 εντόπισε τη φωτογραφία σε ένα φωτογραφικό άλμπουμ με τίτλο «Αναμνήσεις μιας επίσκεψης στο Shaftesbury» από το 1892. Τη λήψη υπογράφει ο φωτογράφος Ernest Howard Farmer (1856 - 1944), που είχε διατελέσει διευθυντής Σχολής Φωτογραφίας και καθηγητής φωτογραφίας από το 1882.

Ο ηλικιωμένος άνδρας φέρεται να είναι ο Lot Long, επίσης γνωστός ως Lot Longyear (1823 - 1893), κατασκευαστής αχυροσκεπών, που πέρασε τη ζωή του στη μικρή πόλη του Mere. Την εποχή που τραβήχτηκε η φωτογραφία, ο Long ήταν χήρος και ζούσε σε ένα μικρό σπίτι. Έβγαζε τα προς το ζην φτιάχνοντας ή επιδιορθώνοντας αχυροσκεπές. Η αυθεντική φωτογραφία του αγρότη βρίσκεται τώρα σήμερα στο μουσείο Wiltshire στο Devizes.