Η Χαμάς όπως την βλέπει το Ισραήλ

Η Χαμάς είναι μια ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση η ονομασία της οποίας προέρχεται από το ακρώνυμο του πλήρους ονόματός της που σημαίνει Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης.

Η Χαμάς όπως την βλέπει το Ισραήλ

Ιδρύθηκε το 1987 από δύο πρώην μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου, τον Σεϊχη Αχμέντ Γιασίν και τον Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ. Αποτελεί μια προέκταση της ιδεολογίας και της πρακτικής του κινήματος της ισλαμιστικής φονταμενταλιστικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η Χαμάς αποτελείται από μια πολιτική και από μια στρατιωτική πτέρυγα. Η στρατιωτική της πτέρυγα φέρει την ονομασία Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασσάμ. Υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 20.000 πολεμιστές στους κόλπους της. Η Χαμάς έχει την βάση της στη Λωρίδα της Γάζας αλλά η πολιτική ηγεσία βρίσκεται τόσο στη Συρία όσο και στη Γάζα. Χρηματοδοτείται, οπλίζεται και εκπαιδεύεται από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ενώ υποστηρίζεται από το καθεστώς της Συρίας. Έπειτα από την πρόσφατη εξέγερση στη Συρία εικάζεται ότι μέρος της ηγεσίας της που βρίσκεται στη Δαμασκό θα αναγκαστεί να αποχωρήσει και να πάει στην Αίγυπτο ή στο Κατάρ.

Η Χαμάς απορρίπτει την ειρηνευτική διαδικασία και την ύπαρξη του Ισραήλ. Τον Αύγουστο του 1988, η Χαμάς δημοσίευσε τον καταστατικό της χάρτη που ξεκαθαρίζει ότι η οργάνωση αντιτίθεται στην ύπαρξη του Ισραήλ με οποιονδήποτε τρόπο. Αναφέρει ότι δεν υπάρχει «καμία λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα πέρα από την Τζιχάντ (τον ιερό πόλεμο). Η πλατφόρμα της Χαμάς προβλέπει την ίδρυση μιας ισλαμικής δημοκρατίας στην Παλαιστίνη που θα αντικαταστήσει το Ισραήλ. Για την επίτευξη των στόχων της η Χαμάς υποστηρίζει τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών. Στις τρομοκρατικές της δραστηριότητες περιλαμβάνονται οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, οι ρίψεις ρουκετών, η διείσδυση σε Ισραηλινές κοινότητες και οι δολοφονίες Ισραηλινών πολιτών.

Επίσης η Χαμάς ευθύνεται για σωρεία επιθέσεων εναντίον του Ισραηλινού Στρατού και την απαγωγή Ισραηλινών στρατιωτών, με πιο γνωστή περίπτωση την επί 5 χρόνια απαγωγή του Ισραηλινού Δεκαεννέα Γκιλάντ Σαλίτ ο οποίος απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 2011 σε ανταλλαγή κρατουμένων. Το 2008 οι επιθέσεις της Χαμάς εναντίον πόλεων στο Ισραήλ με χιλιάδες ρίψεις ρουκετών εντάθηκαν σε σημείο που η ισραηλινή κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα με την ονομασία Συμπαγές Μολύβι. Η επιχείρηση προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην υποδομή της Χαμάς.

Έκτοτε η Χαμάς προσπαθεί να ξαναχτίσει την στρατιωτική της υποδομή με την εισαγωγή ρουκετών και όπλων μέσω παράνομων σηράγγων που υπάρχου στα σύνορα Αιγύπτου – Γάζας καθώς και μέσω διόδων στην έρημο του Σινά. Η Χαμάς παραμένει προσηλωμένη στην ακραία ιδεολογία της και στον στόχο της εξαφάνισης του Ισραήλ.

Τον Δεκέμβριο του 2011 εξέδωσε δελτίο Τύπου ανακοινώνοντας ότι έχει ρίξει περισσότερες από 11.000 ρουκέτες στο Ισραήλ την περίοδο 2000 – 2011 ενώ έχει δολοφονήσει 1.360 Ισραηλινούς και έχει τραυματίσει 6.400. Από τότε που ολοκληρώθηκε η επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι 1.055 ρουκέτες και όλμοι έχουν εξαπολυθεί εναντίον πόλεων στο Νότιο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: Ισραηλινή Πρεσβεία στην Αθήνα