Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Ζαππείου: Αρχικά έφερναν με σωλήνες, θαλασσινό νερό από το Φάληρο

Στον δήμο Αθηναίων παραχωρήθηκε για 25 χρόνια το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Ζαππείου. Η ιστορία του.

Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Ζαππείου: Αρχικά έφερναν με σωλήνες, θαλασσινό νερό από το Φάληρο

Το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Αθηνών εγκαινιάστηκε το 1940 και υπήρξε το πρώτο στην Ελλάδα που διέθετε πισίνα Ολυμπιακών Διαστάσεων.

Σε αυτό διεξαγόταν το πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης. Μέχρι τότε όλοι οι αγώνες κολύμβησης γίνονταν στις προκυμαίες των λιμανιών. Από το 1940 και για πολλές δεκαετίες, όλοι οι αθλητές της εθνικής ομάδας και πολλοί κολυμβητικοί σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά προπονούνταν στη μοναδική Ολυμπιακή πισίνα της Αθήνας, στο Ζάππειο.

Βέβαια, το πρώτο εγχείρημα δημιουργίας πισίνας κοντά στους Στύλους του Ολύμπιου Διός έγινε το 1882 από τον Αντώνιο Δαμασκηνό, αλλά στέφθηκε με αποτυχία.

Ένας φιλόδοξος μαθηματικός από την Τήνο, ο Αντώνιος Δαμασκηνός, αποφάσισε να ανακουφίσει τους "θερμόπληκτους" κατοίκους της Αθήνας μεταφέροντας τη θάλασσα από το Φάληρο στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Μέχρι τη δεκαετία του ’80, οι Αθηναίοι αναγκάζονταν να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα για να δροσιστούν στα νερά των δυσπρόσιτων παραλιών του Πειραιά και του Φαλήρου. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο, όμως, του Δαμασκηνού συνέβαλε στην πρωτάκουστη ιδέα να μεταφερθεί το Φάληρο κοντά στην κοίτη του Ιλισού. Έτσι, δύο τεράστιες δεξαμενές, μία για κάθε φύλο, κατασκευάστηκαν εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Ζαππείου. Το θαλασσινό νερό ταξίδευε μέσω σωληνωτών αγωγών και γέμιζε τις δύο δεξαμενές βάθος 1,5 μέτρου.

Ο Δαμασκηνός καταστράφηκε οικονομικά και μετανάστευσε στη Γαλλία. Λίγα χρόνια αργότερα, επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε σε ένα γηροκομείο, όπου απεβίωσε ξεχασμένος απ’ όλους.

Τον Ιανουάριο του 1932, η Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία Φιλάθλων έθεσε το αίτημα δημιουργίας κολυμβητηρίου, ώστε «να καταστεί εφικτή η εκ παραλλήλου προς τους λοιπούς κλάδους του Αθλητισμού ανάπτυξις της κολυμβητικής αγωνιστικής».

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1938, η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, με τον, τότε, πρόεδρο Ιωάννη Δροσόπουλο, προχώρησε στην κατασκευή κολυμβητήριου. Έτσι, στις 8 Ιουλίου 1940, εγκαινιάστηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών το πρώτο κολυμβητήριο της Αθήνας.

Το 1972, στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Ζαππείου διεξήχθη ο ιστορικός αγώνας μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, με την πράσινη ομάδα να αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από τους αδερφούς Κασιδόκωστα. Το παιχνίδι έληξε 7-2.

Το 2012 το Κολυμβητήριο ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων και τεχνικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα οι αθλητές και οι αθλήτριες της κολύμβησης να προπονούνται σε άλλα κολυμβητήρια, ελπίζοντας κάποια στιγμή να επιστρέψουν στον εμβληματικό χώρο του Ζαππείου.