Γιατί απαγορεύτηκε η προβολή της Barbie στο Βιετνάμ

Η απαγόρευση κυκλοφορίας της καινούργιας ταινίας της Barbie στο Βιετνάμ ήρθε μετά την απεικόνιση ενός χάρτη που χρησιμοποιεί τη «γραμμή των εννέα παυλών», που σχετίζεται με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Γιατί απαγορεύτηκε η προβολή της Barbie στο Βιετνάμ

Η ταινία, με πρωταγωνιστές τη Μάργκοτ Ρόμπι και Ράιαν Γκόσλινγκ, θα κυκλοφορούσε στις 21 Ιουλίου στη χώρα, ωστόσο τελικά δεν θα προβληθεί. Και σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ταινία αποσύρεται για αυτό τον λόγο.

Η γραμμή σε σχήμα U, που χρησιμοποιείται στους κινεζικούς χάρτες, αντιπροσωπεύει περιοχές που η Κίνα έχει διεκδικήσει ως έδαφός της. Η γραμμή των εννέα παυλών εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε χάρτη το 1947 και είναι αμφιλεγόμενη καθώς η περιοχή που ορίζεται ως κινεζική επικράτεια αμφισβητείται και περιλαμβάνει μια σημαντική περιοχή που το Βιετνάμ τη θεωρεί υφαλοκρηπίδα του.

Η Κίνα και το Βιετνάμ βρίσκονται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση σχετικά με την περιοχή, ενώ η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία και το Βιετνάμ διεκδικούν τμήματα της θάλασσας.

Στην ανάλυση του 2014 το Στέιτ Ντιπάρμεντ αμφισβητούσε ήδη τη νομιμότητα της οριοθέτησης με τη «γραμμή των εννέα παυλών», που εμφανίσθηκε σε κινεζικούς χάρτες ώστε να θεωρηθεί εθνικό έδαφος σχεδόν το σύνολο της θάλασσας αυτής, προς μεγάλη απογοήτευση άλλων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ωστόσο το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο (PCA) της Χάγης έκρινε το 2016 πως η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στους πόρους στο εσωτερικό της γραμμής των «εννέα παυλών», δικαιώνοντας τις Φιλιππίνες.

Βασιζόμενη κυρίως σ' αυτή τη διαιτησία, η αμερικανική διπλωματία γράφει τώρα πως το Πεκίνο «διεκδικεί παρανόμως την κυριαρχία ή μια μορφή αποκλειστικής δικαιοδοσίας στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας».

Ο Vi Kien Thanh, επικεφαλής του τμήματος κινηματογράφου στο Βιετνάμ, φέρεται να ανέφερε: «Δεν χορηγούμε άδεια κυκλοφορίας στην αμερικανική ταινία Barbie στο Βιετνάμ επειδή περιέχει την προσβλητική εικόνα της γραμμής των εννέα παύλων».

Σύμφωνα με τον Independent που επικαλείται επικοινωνία με τη Warner Bros, δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Βιετνάμ αποφασίζει να σταματήσει την κυκλοφορία μιας ταινίας λόγω της γραμμής των εννέα παυλών.

«Πέρσι, η ταινία δράσης Uncharted της Sony αποσύρθηκε για τον ίδιο λόγο, καθώς και η ταινία κινουμένων σχεδίων της DreamWorks Abominable το 2019. Επίσης, το Netflix αφαίρεσε μια αυστραλιανή δραματική σειρά κατασκοπείας, το Pine Gap, από τις υπηρεσίες του στη χώρα το 2021».