Γιατί ονομάστηκε Φολέγανδρος!

Η Φολέγανδρος είναι το νησί του μέτρου. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη των δύο τελευταίων δεκαετιών επέτρεψε στο νησί να διατηρήσει στο ακέραιο το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του. Παράλληλα όμως αναπτύχθηκαν σύγχρονες υποδομές και οργανωμένες τουριστικές υπηρεσίες.

Γιατί ονομάστηκε Φολέγανδρος!

Η προέλευση του ονόματός της, ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης με τους ιστορικούς να έχουν επισημάνει ότι φαίνεται πως αρχικά ονομάστηκε Πολύκανδρος λόγω του μεγάλου πληθυσμού της (poly: πολλοί ή πολύ, andros: άνθρωπος, άτομο).

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι το όνομα προήλθε από τον πρώτο οικιστή της, τον Φολεγάνδρο, γιο του Μίνωα, βασιλιά της Κρήτης. Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από την παρουσία αρχαίων νομισμάτων που βρέθηκαν στο νησί με τη σφραγίδα του Φολεγάνδρου. Πηγές επισημαίνουν ότι εκείνη την εποχή το νησί χρησίμευε ως άσυλο για τους Κρήτες που στέλνονταν στην εξορία.

Μία άλλη εκδοχή θέλει το όνομα του νησιού να προέρχεται από τη φοινικική λέξη "phelekgundari" που σημαίνει «πετρώδης γη», παραπέμποντας στη μορφολογία του νησιού. Κατά την παράδοση από το νησί πέρασαν κατά περιόδους Λέλεγες, Κρήτες, Κάρες και Φοίνικες.

ΦΩΤΟ: www.wikipedia.org