Πώς γεννήθηκε η διάσημη «γλώσσα» των Rolling Stones

Tο «Γλώσσα-Χείλη» των Rolling Stones αποτελεί το πιο εμπορικό και διαχρονικό σήμα στην ιστορία της ροκ.

Πώς γεννήθηκε η  διάσημη «γλώσσα» των Rolling Stones

Πάντως το «Γλώσσα-Χείλη» αποτελεί σήμα κατατεθέν των Rolling Stones και ξεπερνά τον μισό αιώνα ζωής.

Το 1969 και οι Rolling Stones αναζητούσαν ένα «προσωπικό» έργο τέχνης για την αφίσα της ευρωπαϊκής τους περιοδείας. Η δισκογραφική τους εταιρεία Deca τους προτείνει πολλά και διάφορα… που δεν έκαναν και τελικά ο Τζάγκερ και οι συνοδοιπόροι του αποφάσισαν ν’ απευθυνθούν στο Royal College of Art.

Εκεί γνώρισαν τον 24χρονο Τζον Πάσε ο οποίος σχεδίαζε την αφίσα του τουρ της μπάντας, στην οποία πρωταγωνιστούν ένα τεράστιο κρουαζιερόπλοιο και ένα αυτοκίνητο.

Την επόμενη χρονιά σειρά με το στούντιο άλμπουμ τους, το "Sticky Fingers" γεννήθηκε η ιδέα για την ανάγκη ενός νέου λογότυπου.

Ο Μικ έδειξε στον Πάσε την εικόνας της θεάς Κάλι, η οποία αποτυπώνεται με τέσσερα χέρια και μακριά γλώσσα, ενώ σκοτώνει τον εχθρό και το «γιορτάζει» προς τους πιστούς της, λέγοντάς του: «Αυτό μου αρέσει».

Ο εικαστικός γραφίστας πιάνει το νόημα και λαμβάνει υπόψη του την πρόκληση αλλά και τον «ασσυμόρφωτο» χαρακτήρα των Rolling Stones.

Ο ίδιος αναφέρει: «Ήθελα κάτι κατά της εξουσίας. Όταν συνάντησα τον Τζάγκερ για πρώτη φορά, το πρώτο πράγμα που πρόσεξα πάνω του ήταν το μέγεθος των χειλιών του και το στόμα του».

Σε λίγες μέρες ο Πάσε δημιουργεί το "Tongue and Lips" και οι Stones αποκτούν «σήμα» ενώ ο Πάσε θα γεμίσει αρχικά την τσέπη του με… 50 στερλίνες.

Οι Rolling Stones κράτησαν τα πνευματικά δικαιώματα και ένα μέρος κατέληξε στον Πάσε. Πριν από μερικά χρόνια πούλησε το πρωτότυπο ασπρόμαυρο σχέδιο στο Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου για 92.500 δολάρια.