Ποια ήταν η Τζοκόντα που κοστίζει 870.000.000 δολάρια!

Η Lisa Gherardini (1479 - 1542) καταγόταν από παλιά αριστοκρατική οικογένεια της Φλωρεντίας, που κατοικούσε στην ίδια γειτονιά με τον πατέρα του Leonardo Da Vinci.

Ποια ήταν η Τζοκόντα που κοστίζει 870.000.000 δολάρια!

Στην εφηβεία παντρεύτηκε τον έμπορο Francesco di Bartolomeo di Zanobi del Giocondo και το όνομά της άλλαξε σε "Lisa del Giocondo" (Τζοκόντα). Παρόλο που ανήκαν στη μεσαία τάξη της εποχής, το ζευγάρι είχε σημαντικά υψηλό κοινωνικό status λόγω των εμπορικών επαφών του συζύγου και της αριστοκρατικής καταγωγής της Lisa.

Η Lisa και ο Francesco έκαναν 5 παιδιά, ενώ μεγάλωσαν μαζί και το παιδί του Francesco από τον πρώτο του γάμο. Η πρώτη του σύζυγος πέθανε στη γέννα.

Όπως και άλλοι εύποροι πολίτες της Φλωρεντίας της εποχής εκείνης, ο Francesco λάτρευε την τέχνη και το 1503 έδωσε παραγγελία στον Leonardo Da Vinci να φτιάξει το πορτρέτο της συζύγου του για να γιορτάσει τη γέννηση του δεύτερου παιδιού τους.

Όμως ο ζωγράφος δεν πληρώθηκε για το έργο του και δεν το παρέδωσε στον πελάτη του, αντίθετα τον ακολουθούσε μισοτελειωμένο στα ταξίδια του και εκτιμάται ότι το ολοκλήρωσε στη Γαλλία περίπου το 1516.

Το πορτρέτο από τότε βρίσκεται στη Γαλλία, θεωρείται ιδιοκτησία του Γαλλικού κράτους και κοσμεί το Μουσείο του Λούβρου, ενώ κατέχει ρεκόρ Γκίνες ως το πιο διάσημο πορτρέτο παγκοσμίως.

Η σημερινή αξία του πορτρέτου υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 870.000.000 δολάρια.

Μόλις το 2005 ένας ειδικός από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης ανακάλυψε την πραγματική ταυτότητα της γυναίκας που απεικονίζεται στο αριστούργημα του Da Vinci.