Guns N’ Roses: Ο Axl Rose μιλούσε για "nigger" και "faggot", αλλά μετάνιωσε μετά από 4 χρόνια

Η συναυλία των Guns N’ Roses στο Ολυμπιακό Στάδιο το Σάββατο 22 Ιουλίου αναμένεται να κλέψει την παράσταση το καλοκαίρι.

Guns N’ Roses: Ο Axl Rose μιλούσε για "nigger" και "faggot", αλλά μετάνιωσε μετά από 4 χρόνια

Τέλη 1988. «Ρατσιστές, ομοφοβικοί, εθνικιστές» ήταν οι κατηγορίες που εξαπέλυαν κοινό και κριτικοί στους Guns N’ Roses μετά την κυκλοφορία του "One in a million".
«Αν οι μαύροι μπορούν να λένε nigger εγώ γιατί να μην μπορώ;», απαντούσε ο 26χρονος τότε, Axl Rose. Στους στίχους του τραγουδιού, ο Rose τα έβαζε με την αστυνομία, τους μαύρους, τους γκέι, τους μετανάστες. Χρησιμοποιούσε υποτιμητικούς όρους, όπως "nigger" και "faggot".

Αστυνομία και αράπηδες (niggers), φύγετε από το δρόμο μου
Δε θέλω να αγοράσω καμία από τις χρυσές σας αλυσίδες σήμερα.
Δε χρειάζομαι βραχιόλια
Δεμένα σφιχτά μπροστά μου
Μετανάστες και πού###δες (faggots)
Δε βγάζουν νόημα σε μένα
Έρχονται στη χώρα μας
Και κάνουν ό,τι θέλουν
Όπως, να αρχίσουν ένα μίνι-Ιράν
Ή να μεταδώσουν μία γα###ένη ασθένεια


Οι στίχοι ήταν προσβλητικοί και ξεσήκωσαν αμέσως αντιδράσεις. Μεγάλη μερίδα του κοινού κατηγόρησε τους Guns N’ Roses για ομοφοβία, ρατσισμό και εθνικισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η δισκογραφική εταιρεία αντιλήφθηκε ότι το κομμάτι θα προκαλούσε. Έτσι, στη συσκευασία του άλμπουμ μπήκε η υποσημείωση: «ενδέχεται να προκαλέσει αντιπαράθεση».

Παρά τη σφοδρή κριτική, ο Axl Rose δεν έκανε βήμα πίσω «Χρησιμοποίησα λέξεις όπως "αστυνομία" και "niggers" επειδή απαγορεύεται να χρησιμοποιείς τη λέξη "nigger". Γιατί οι μαύροι μπορούν να αποκαλούν ο ένας στον άλλον "nigger" αλλά όταν ένας λευκός το κάνει, ξαφνικά δημιουργείται σκάνδαλο; Δε μ’ αρέσουν τα όρια κανενός είδους. Δε μου αρέσει να μου λένε τι μπορώ και τι δε μπορώ να πω. Άλλωστε, η λέξη "nigger" δε σημαίνει κατ’ ανάγκη μαύρος. Ο Λένον δεν έχει ένα τραγούδι με τίτλο "Woman is the Nigger of the World";», δήλωνε σε συνέντευξή του το 1989.

Όσον αφορά τις κατηγορίες περί ομοφοβίας, επισήμανε ότι μερικά από τα μεγαλύτερα ινδάλματά του, όπως ο Φρέντι Μέρκιουρι και ο Έλτον Τζον, ήταν αμφιφυλόφιλοι ή γκέι. Τέλος, δικαιολόγησε την αντιπάθειά του προς την αστυνομία, μνημονεύοντας πάλι ένα τραυματικό γεγονός από τα νεανικά του χρόνια.

Μόλις 4 χρόνια μετά την κυκλοφορία του "One in a million" όμως παραδέχθηκε ότι ήταν «απλώς τσαντισμένος με κάτι μαύρους που προσπάθησαν να με κλέψουν. Ήθελα να τη σπάσω στους συγκεκριμένους». Ανακάλεσε πλήρως. Όταν το 2017 ανακοίνωσαν τη χρυσή επανέκδοση του πρώτου τους άλμπουμ το επίμαχο τραγούδι έμεινε εκτός.

ΠΗΓΗ: www.mixanitouxronou.gr