Φαίδρα: Ο ξυπόλητος Άντονι Πέρκινς, που απογείωσε την Ύδρα και τα επεισόδια στον Σκαραμαγκά

Το 1962 ο Ζιλ Ντασέν βρίσκεται στην Ύδρα για τα γυρίσματα της ταινίας του «Φαίδρα» έχοντας πάντα μαζί του τη Μελίνα Μερκούρη, έναν νεαρό ηθοποιό που έκανε θραύση παίζοντας στο «Ψυχώ» του Χίτσκοκ και τον Ralph Vallone στους βασικούς ρόλους.

Φαίδρα: Ο ξυπόλητος Άντονι Πέρκινς, που απογείωσε την Ύδρα και τα επεισόδια στον Σκαραμαγκά

Μια ταινία βασισμένη στην τραγωδία του Ευριπίδη «Ιππόλυτος» που φρέσκαρε με τα πλάνα της το νησί στο διεθνές κοινό. Οι φωτογραφίες του ξυπόλυτου Anthony Perkins και της Μελίνας δημοσιεύονται παντού και προσελκύουν τα μεγαλύτερα φωτογραφικά πρακτορεία. Μέχρι και το LIFE –το μεγαλύτερο περιοδικό του πλανήτη– ήρθε για ρεπορτάζ.

Μετά την παγκόσμια επιτυχία της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» που έκανε σταρ τη Μελίνα Μερκούρη, της χάρισε βραβείο ερμηνείας στις Κάννες και μια υποψηφιότητα για όσκαρ (που έχασε από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ για την ταινία «Ζήσαμε στην Αμαρτία»), η ηθοποιός και ο Ντασέν, μόνιμο καλλιτεχνικό ζευγάρι, στράφηκαν στην αρχαία ελληνική τραγωδία.

Η ταινία αποτέλεσε την τέταρτη συνεργασία του ζευγαριού. Επέλεξαν την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιππόλυτος» που αφηγείται το παράνομο ερωτικό πάθος της Φαίδρας, συζύγου του Θησέα, για τον γιο του, τον Ιππόλυτο. Το σενάριο γράφτηκε από τη συγγραφέα Μαργαρίτα Λυμπεράκη, η οποία μετέφερε το μύθο στην Ελλάδα της δεκαετίας του '60, που είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω της μετά τον πόλεμο.

Στα τέλη Ιουλίου του 1961 απαγορεύτηκε το γύρισμα της Φαίδρας στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, προκλήθηκαν επεισόδια ανάμεσα στο προσωπικό και τους ηθοποιούς, η δεξαμενή πάνω στην οποία βρίσκονταν η Μελίνα Μερκούρη και ο Ζυλ Ντασέν βυθίστηκε και το ζεύγος βρέθηκε στα νερά μέχρι τα γόνατα.

Παρά τις αντιξοότητες, η ταινία (αμερικανο-γαλλο-ελληνική παραγωγή) ολοκληρώθηκε ακολουθώντας επιτυχημένη διεθνή καριέρα. Η Μελίνα Μερκούρη και ο Άντονι Πέρκινς, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ζυλ Ντασέν, απέδωσαν το τραγικό, αδιέξοδο πάθος που ενώνει τη Φαίδρα με τον Ιππόλυτο (γιο του άντρα της) οδηγώντας στην καταστροφή. Η συνεργασία ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές οδήγησε σε μια βαθιά φιλία.

Η ερμηνεία της Μελίνας απέσπασε καλές κριτικές και έλαβε υποψηφιότητά για Χρυσή Σφαίρα. Αντίθετα με την Ευρώπη, η ταινία στις Η.Π.Α. δεν είχε εμπορική επιτυχία. Οι κριτικοί κινηματογράφου εκφράστηκαν αρνητικά για την ερμηνεία του Άντονι Πέρκινς, λόγω της εύθραυστης υπόστασης που δίνει στον Αλέξη.

Η μουσική επένδυση της ταινίας έγινε από τον Μίκη Θεοδωράκη και τους στίχους των τραγουδιών έγραψε ο Νίκος Γκάτσος.