H ταινία που «έκλεψε» το Όσκαρ από τα «Κόκκινα Φανάρια»

Σημείο αναφοράς στον ελληνικό κινηματογράφο τα «Κόκκινα Φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη έφτασαν μια ανάσα από το Όσκαρ

H ταινία που «έκλεψε» το Όσκαρ από τα «Κόκκινα Φανάρια»

Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας του 1964 διεκδίκησαν τα «Κόκκινα Φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη. Ταινία που μαζί με τη «Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ελληνικό κινηματογράφο και για το λούμπεν προλεταριάτο της μεταπολεμικής εποχής, όπως αυτό συσπειρώθηκε γύρω από την κακόφημη συνοικία της Τρούμπας στον Πειραιά.

Η παραγωγή αυτή της Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Αλέκου Γαλανού και τον βασικό σκελετό του σεναρίου τον έγραψε ο Γεωργιάδης με τον Καμπανέλλη σ' ένα ξενοδοχείο στο Ξυλόκαστρο καθ' ομολογία του πρώτου.

Πρωταγωνιστεί όλη η αφρόκρεμα του ελληνικού σινεμά της εποχής, ενώ τη μουσική έγραψε τελικά ο Σταύρος Ξαρχάκος. Στην ταινία εμφανίζονται τόσο ο Γιώργος Ζαμπέτας όσο και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Τα «Κόκκινα φανάρια» ξεπέρασαν τις προσδοκίες των παραγωγών και πήρε το δρόμο για το εξωτερικό όπου έφτασε μια ανάσα από το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1964. Τελικά έχασαν την τελευταία στιγμή το όνειρο όχι από οποιαδήποτε ταινία αλλά από το θρυλικό 81/2 του Φεντερίκο Φελίνι.

Στην Ελλάδα τα «Κόκκινα Φανάρια» έκοψαν 473.686 εισιτήρια και κατέλαβαν την 3η θέση σε 92 ταινίες.