Υπάρχει χωριό με το όνομα Κολοπετινίτσα;

H Kολοπετινίτσα είναι υπαρκτό χωριό, που μετανομάστηκε Τριταία (τρεις φορές Ιταία).

Υπάρχει χωριό με το όνομα Κολοπετινίτσα;

Λόγω της τεράστιας επιτυχίας της συγκεκριμένης ταινίας πολλοί πιστεύουν ότι η Κολοπετινίτσα είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του Κώστα Χατζηχρήστου μιας και το όνομα του συνδέθηκε με αυτή. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν ισχύει μιας και ο αγαπημένος ηθοποιός είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Στην ταινία που σκηνοθετούσε ο Βασίλης Γεωργιάδης παρακολουθούμε τη ζωή των κατοίκων του ομώνυμου χωριού της Ελλάδας όπου ο πρόεδρος Θύμιος Ταμτούρλας και ο αγροφύλακας Μιλτιάδης Σουρβός, υποδέχονται τον κύριο Τώνη και τη γυναίκα του, Τζούντι. Το ζευγάρι έχει έρθει να περάσει τον μήνα του μέλιτος στην Κολοπετινίτσα, κι αυτό είναι μεγάλη τιμή για το χωριό. Κανείς δεν υποπτεύεται ότι πρόκειται για ένα ζευγάρι ληστών που κατέφυγαν στο χωριό, έως ότου ξεχαστεί η ληστεία που διέπραξαν.

Η Κολοπετινίτσα χρησιμοποιείται συνήθως ως το τοπωνύμιο που αναφέρεται σε κάτι που δεν υπάρχει ή είναι αόριστο ή πολύ μακρινό.

Το χωριό ονομαζόταν Κολοπετινίτσα μέχρι το 1927, οπότε μετονομάστηκε σε Μονοδένδρι και στην συνέχεια σε Τριταία το 1928.

Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι η ονομασία Κολοπετινίτσα έχει προκύψει από παραφθορά της λέξης Καλοπετεινίτσας. Αυτή αναφερόταν στο συγκεκριμένο χωριό επειδή υπήρχαν καλοί πετεινοί δηλαδή κοκόρια για κοκορομαχίες.

Μαζί με την Κίρρα, η Τριταία είναι από τις παλαιότερα κατοικημένες περιοχές στον Ελλαδικό χώρο καθώς αρκετοί αρχαιολόγοι τοποθετούν στη θέση της την αρχαία κωμόπολη Ύπνια βασιζόμενοι σε λίθινη επιγραφή η οποία αναφέρεται σε συνθήκη μεταξύ Ύπνιας (Τριταία) και Μυωνίας (Αγία Ευθυμία). Στην Ύπνια αναφέρονται εξάλλου τόσο ο ιστορικός Θουκυδίδης όσο και ο περιηγητής Παυσανίας.