Όταν η Ελένη Βιτάλη φυλακίστηκε για οπλοκατοχή

Το 1987 η Ελένη Βιτάλη συλλαμβάνεται για οπλοκατοχή και φυλακίζεται προσωρινά για 15 ημέρες.

Όταν η Ελένη Βιτάλη φυλακίστηκε για οπλοκατοχή

Η Βιτάλη γεννήθηκε το 1954 και μεγάλωσε σε μουσική οικογένεια, αφού ο πατέρας της Δημήτρης Λαβίδας έπαιζε σαντούρι και η μητέρα της Χαρίκλεια Καραγεωργίου ήταν τραγουδίστρια.

Λόγω της μητέρας της, από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον χώρο των πανηγυριών, παρέα με ρομά μουσικούς και δημοτικούς οργανοπαίκτες, σε μια εποχή που το μπουζούκι είχε αρχίσει να διαδέχεται το σαντούρι. Η Ελένη Βιτάλη έχει δραστηριοποιηθεί στη δημοτική, λαϊκή, ελαφρολαϊκή, έντεχνη και ροκ μουσική, ενώ έχει κάνει πολλές εμφανίσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο. Έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1974, με το τραγούδι «Χωρίς δεκάρα» (ή Μανωλιός) των Γιάννη Μέτσικα και Βαρβάρας Τσιμπούλη.

Η Ελένη Βιτάλη έκανε την πρώτη δισκογραφική της εμφάνιση το 1973, στο πλευρό της Σωτηρίας Μπέλλου («Δεν περισσεύει υπομονή» Α. Κουνάδη-Β. Γκούφα), ενώ ακολούθησαν πολλές δισκογραφικές δουλειές, τόσο προσωπικές της όσο και ως συμμετοχή σε δίσκους μεγάλων καλλιτεχνών. Το 1982 συνεργάστηκε και με τον Δημήτρη Λάγιο στον δίσκο «Ο ήλιος ο ηλιάτορας» σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.

Η Ελένη Βιτάλη δήλωσε για τη φυλάκιση της «Για τρία πράγματα δεν θυμάμαι να πω λεπτομέρειες. Τα δύο ήταν από την ευτυχία: ο γάμος μου και η γέννηση του παιδιού μου και το τρίτο η φυλακή. Από αυτήν την ιστορία έμαθα μόνο πόσος βούρκος υπάρχει πίσω από τους ηθικολόγους. Δεν στενοχωριέμαι ούτε επειδή το παιδί μου με είδε στις εφημερίδες, γιατί ο γιος μου έχει μάθει να είναι ελεύθερος, ούτε για τη δική μου εμπειρία. Καλό μου έκανε, γιατί η μητέρα μου με έχει χαϊδέψει πολύ.

Θεωρώ όμως αυτούς υπεύθυνους για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η επιχείρηση που δούλευα τότε μου ζητάει 14.000.000 δραχμές επειδή ήμουν φυλακή και δεν πήγα να τραγουδήσω. Δεν θα τους συγχωρήσω όμως και για κάτι άλλο καθοριστικό. Ο πατέρας μου πήρε την εφημερίδα, διάβασε ότι το παιδί του πήγε φυλακή και πριν προλάβω να αποφυλακιστώ, πέθανε. Ενώ ήταν γερός και δυνατός, μέσα σε δεκαπέντε μέρες έπαθε δύο εγκεφαλικά και δύο εμφράγματα. Ήταν μια πολύ άδικη και πικρή ιστορία».