Τα χωριά που γυρίστηκε η ταινία «Η νεράιδα και το παλικάρι» με την έγκυο Αλίκη Βουγιουκλάκη

Γυρισμένη σε χωριά της Κρήτης, η ταινία του 1969 σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη.

Τα χωριά που γυρίστηκε η ταινία «Η νεράιδα και το παλικάρι» με την έγκυο Αλίκη Βουγιουκλάκη

Πρωταγωνιστούν οι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και Γιάννης Αργύρης. Η ταινία λαμβάνει χώρα σε ένα χωριό της Κρήτης όπου υπάρχει μια παλιά βεντέτα με τους Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες.

Τα γυρίσματα έγιναν στα Χανιά και συγκεκριμένα στο παλιό Ενετικό λιμάνι της πόλης, στο παραθαλάσσιο χωριό Κολυμπάρι, ενώ η «πλατεία» του χωριού που αναφέρεται και που έγιναν αρκετά γυρίσματα είναι το κέντρο της πόλης του Αγίου Νικολάου Λασιθίου στη λιμνοθάλασσα Βουλισμένη στην άλλη μεριά της Κρήτης, καθώς και στην Παναγία την Κερά στην Κριτσά και το σπίτι του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου στον όρμο του Αγίου Νικολάου.

Η ταινία έκοψε 626.540 εισιτήρια όταν προβλήθηκε στους κινηματογράφους.

Η μουσική δεν είναι κρητική αλλά νησιωτικού τύπου από τον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη. Στην σκηνή της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο μπαλκόνι με το πέπλο η Αλίκη είναι έγκυος στον γιό της Γιάννη. Σε ορισμένες σκηνές οι οποίες δεν μπορούσαν να γυριστούν λόγω της φουσκωμένης της κοιλιάς την αντικατέστησε η Μήτση Καρά. Σε άλλες σκηνές, η Αλίκη φορούσε φαρδιά φορέματα, για να μην φαίνεται η κοιλιά της

Το τραγούδι με τίτλο «νανούρισμα» που ερμηνεύει στη συγκεκριμένη σκηνή η αξέχαστη ηθοποιός είναι σε μουσική Μάνου Λοΐζου και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Στους τίτλους αρχής αναφέρονται 2 ονόματα ηθοποιών που δεν εμφανίζονται στη ταινία: της Νίτσας Μαρούδα και της Ρένας Πασχαλίδου. Η ταινία είναι βασισμένη στο δράμα Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Σαίξπηρ.

Το 2019, η ταινία έγινε θεατρικό του Γιώργου Βάλαρη, με πρωταγωνιστές τους: Μαρία Κορινθίου (Κατερινιώ), Παναγιώτη Πετράκη (Μανούσος), Σταύρο Νικολαΐδη (ενωμοτάρχης), Σπύρο Μεριανό (ιερέας), Ευτυχία Φαναριώτη (Λενιώ), Ανδρέα Κωνσταντινίδη (Μανωλιός) και Κοσμά Ζαχάρωφ.