O Tζεφ Μπεκ ασφάλισε τα δάκτυλα του για 7 εκατομμύρια λίρες!

Ο Τζεφ Μπεκ μπήκε στις τάξεις των Yardbirds, ύστερα από παρότρυνσή ενός σέσιον τότε μουσικού στο Λονδίνο, του Τζίμι Πέιτζ, για να αντικαταστήσει τον Έρικ Κλάπτον. Τρεις σπουδαίοι μουσικοί σε μια ιστορία.

O Tζεφ Μπεκ ασφάλισε τα δάκτυλα του για 7 εκατομμύρια λίρες!

Ο 22χρονος τότε Τζεφ Μπεκ, άρχισε να φτιάχνει τις δικές του κιθάρες στα 13 του, βρέθηκε εκεί για να πάει την μπάντα και πέρα από τα μπλουζ, κάτι που μπορεί κανείς να διαπιστώσει από το πρώτο ήδη single που ηχογράφησε με τους Yardbirds "Heart Full Of Soul".

Μετά, όμως, από μια τετραετή θητεία στους Yardbirds, η γενικότερη ασυνέπειά του, η τελειομανία και η εκρηκτική του ιδιοσυγκρασία, ήταν κι ο λόγος που οι υπόλοιποι της μπάντας αποφάσισαν ότι είχε έρθει το τέλος του Τζεφ Μπεκ στους Yardbirds. Κάτι που μάλλον ο κιθαρίστας δεν τους συγχώρεσε ποτέ, αν κρίνουμε από εκείνο το «Με πέταξαν έξω…Γ***ε τους», που είπε αστειευόμενος κατά τη διάρκεια της ένταξής τους στο Rock ‘n’ Roll Hall Of Fame το 1992, αλλά και από δηλώσεις του σε μετέπειτα συνεντεύξιες του (ο θεσμός τον αναγνώρισε πάντως και ως σόλο καλλιτέχνη το 2009).

Ήταν επίσης από τους πρώτους μουσικούς του οποίου τα δάχτυλα και οι αντίχειρες είχαν ασφαλιστεί για 7 εκατομμύρια λίρες. Υπήρξε οκτώ φορές νικητής του Grammy, κάτοχος του Ivor Novello για την εξαιρετική συμβολή του στη βρετανική μουσική και εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame τόσο ως σόλο καλλιτέχνης όσο και ως μέλος των Yardbirds.

Επίσης ο Τζεφ Μπεκ στη συνέχεια ένωσε τις δυνάμεις του με έναν νεαρό τραγουδιστή που λεγόταν Ροντ Στιούαρτ και έναν κιθαρίστα που τον έλεγαν Ρόνι Γουντ, που δεν χρειάζονται συστάσεις.

Το 1973, με την μπάντα που έφτιαξε μαζί με τον Τιμ Μπόγκερτ και τον Κάρμιν Απίς διασκεύασε το "Superstition" του Στίβι Γουόντερ, το 1985 δοκίμασε κάτι πιο ποπ στον σόλο δίσκο του "Flash" με τις ευλογίες του Νάιλ Ρότζερς που ανέλαβε χρέη παραγωγού, το 1993 αποφάσισε να κάνει έναν δίσκο μόνο με κομμάτια του Τζιν Βίνσεντ, ενώ το 1999 έβαλε και την ηλεκτρονική μουσική στην εξίσωση για τις ανάγκες του άλμπουμ "What Else!".

Έλεγε: «Αν δεν σπάσω τους κανόνες τουλάχιστον 10 φορές σε ένα κομμάτι, τότε δεν κάνω τη δουλειά μου σωστά». Κι ήθελε να είναι τόσο σίγουρος ότι θα κάνει τη δουλειά του σωστά, που κάποτε ασφάλισε τα δάχτυλά του για 7 εκατομμύρια λίρες.

Φημολογείται ότι ο Μπεκ αρνήθηκε να γίνει μέλος των Rolling Stones όταν του έγινε πρόταση μετά την αποχώρηση του Μικ Τέιλορ ενώ και οι Pink Floyd έχουν δηλώσει ότι μετά το θάνατο του Σιντ Μπάρετ σκέφτηκαν να του προτείνουν να γίνει μέλος τους.

Φωτό: By Mandy Hall - originally posted to Flickr as Jeff Beck, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5982552