Τι ήταν η κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που ανοίγει έπειτα από 2.000 χρόνια!

Η βιβλική Κολυμβήθρα του Σιλωάμ στο Ισραήλ θα ανασκαφεί και θα ανοίξει για το κοινό έπειτα από 2.000 χρόνια.

Τι ήταν η κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που ανοίγει έπειτα από 2.000 χρόνια!

Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης του Δαβίδ και στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου των Τειχών της Ιερουσαλήμ, είναι ένας αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος εθνικής και διεθνούς σημασίας.

Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 2.700 χρόνια, ως μέρος του συστήματος ύδρευσης της Ιερουσαλήμ τον 8ο αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Εζεκία, όπως περιγράφεται στη Βίβλο.

Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ χρησίμευε ως δεξαμενή για τα νερά της πηγής Γκιχόν, τα οποία εκτρέπονταν μέσω μιας υπόγειας σήραγγας και έτσι θεωρούνταν ήδη μια από τις πιο σημαντικές περιοχές στην Ιερουσαλήμ κατά την περίοδο του Πρώτου Ναού.

Χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ως τελετουργικό λουτρό από εκατομμύρια προσκυνητές, που συγκεντρώθηκαν εκεί πριν ανέβουν μέσω της Πόλης του Δαβίδ στον Ναό.

Το 1880, ανακαλύφθηκε στη σήραγγα η επιγραφή του Σιλωάμ, μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από την Κολυμβήθρα.

Η επιγραφή, που βρίσκεται επί του παρόντος στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, είναι γραμμένη σε αρχαία εβραϊκή γραφή και αναφέρει πώς το νερό της πηγής εκτρέπονταν στην Κολυμβήθρα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Εζεκία. Με το πέρασμα των χρόνων, πολλές παραδόσεις έχουν συνδεθεί με την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ και από τα τέλη του 19ου αιώνα, έχει αποτελέσει το επίκεντρο αποστολών από όλο τον κόσμο.

Τη δεκαετία του 1890, μια ομάδα Βρετανο-Αμερικανών αρχαιολόγων με επικεφαλής τους Frederick Jones Bliss και Archibald Campbell Dickey αποκάλυψαν μερικά από τα σκαλιά που οδηγούσαν στην Κολυμπήθρα. Τη δεκαετία του 1960, η Βρετανίδα αρχαιολόγος Kathleen Kenyon ξεκίνησε ανασκαφές στην περιοχή.

Το 2004, κατά τη διάρκεια έργων υποδομής που πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία ύδρευσης Hagihon, αποκαλύφθηκαν ορισμένα από τα σκαλοπάτια.

Σιλωάμ (εβρ. προέλευσης, σημαίνει «Απεσταλμένος») ονομαζόταν μια δεξαμενή στην Ιερουσαλήμ, όπου ο Ιησούς Χριστός έστειλε έναν τυφλό να πλυθεί για να ανακτήσει την όρασή του. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για το πώς ήταν τότε αυτή η δεξαμενή.

Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ αναφέρεται αρκετές φορές στην Αγία Γραφή. Ο Ησαΐας αναφέρει τα νερά της κολυμβήθρας (8:6). Επίσης αναφέρεται στην κατασκευή της σήραγγας του Εζεκία (22:9). Για τους Χριστιανούς, η κολυμβήθρα του Σιλωάμ έχει επιπλέον ιδιαίτερη σημασία: Αναφέρεται Στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ως η θέση στην οποία ο Ιησούς έστειλε ένα «τυφλό άτομο από τη γέννησή του", προκειμένου να ολοκληρωθεί η θεραπεία του ανθρώπου.