«Τελευταίος Πειρασμός»: Όταν έσκιζαν τις οθόνες των κινηματογράφων

Στις 12 Αυγούστου του 1988 κυκλοφόρησε στην Αμερική μία από τις πιο αμφιλεγόμενες ταινίες του αιώνα, «Ο Τελευταίος Πειρασμός». Ακραίες αντιδράσεις στην Αθήνα.

«Τελευταίος Πειρασμός»: Όταν έσκιζαν τις οθόνες των κινηματογράφων

Ήδη από την επόμενη μέρα της πρεμιέρας της, η ταινία έπαιρνε αρνητικές κριτικές από τους θρησκευτικούς κύκλους, με τους Καθολικούς να την ανακηρύσσουν ως «ηθικά προσβλητική και αιρετική» και τους Χριστιανούς να απαγορεύουν την προβολή της στους κινηματογράφους.

Ο Μάρτιν Σκορτσέζε το είχε εμπνευστεί από το ομώνυμο «αιρετικό» βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη και παρουσίαζε τον Χριστό ως έναν άνθρωπο σχεδόν επιρρεπή στις αμαρτίες και τους πειρασμούς.«Ο Τελευταίος Πειρασμός» κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο 1988 στην Ελλάδα.

Στο εξωτερικό, οι αντιδράσεις ήταν έντονες, όμως περιορίστηκαν σε πορείες διαμαρτυρίας και σε αναίμακτα μποϊκοτάζ της ταινίας, από ορισμένες θρησκευτικές ομάδες. Στην Ελλάδα όμως, τα επεισόδια διαμαρτυρίας ήταν κάπως πιο… ένθερμα. Από την πρώτη στιγμή, η Ιερά Σύνοδος ζήτησε την απαγόρευση της προβολής της ταινίας, όμως η τότε κυβέρνηση αρνήθηκε κι έτσι στις 13 Οκτωβρίου έφτασε η ημέρα της πρεμιέρας.

Πλήθος πιστών είχε ξεχυθεί από νωρίς στους δρόμους φωνάζοντας χριστιανικά συνθήματα και αποδοκιμάζοντας τους ανθρώπους που είχαν επιλέξει να δουν την ταινία, ενώ δεν σταμάτησαν στα λόγια και αποφάσισαν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στους 7 κινηματογράφους που τελικά θα την προέβαλαν. Στο Τροπικάλ και το Έμπασσυ έσκισαν την οθόνη με σουγιά, το Όπερα υπέστη μεγάλες ζημιές, ενώ το Αθήναιον αποφάσισε να μην προβάλει τελικά την ταινία.

Συνολικά, «Ο Τελευταίος Πειρασμός» είχε κόψει 165.000 εισιτήρια μέχρι και τον Νοέμβριο του 1988, όταν το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων πήρε την απόφαση να σταματήσουν οι προβολές της ταινίας στους κινηματογράφους και απαγόρευσε και τη διάθεση της ταινίας με οποιονδήποτε τρόπο – αν και αρκετά βιντεοκλάμπ διέθεταν τη βιντεοκασέτα παράνομα.

Παρόλο που το 2003 η ταινία ξεκίνησε να κυκλοφορεί ελεύθερα σε βιντεοκασέτα στην Ευρώπη, το μποϊκοτάζ της καλά κρατούσε στην Ελλάδα, όταν λίγο αργότερα απαγορεύτηκε η προβολή της στην τηλεόραση, μετά από παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Η απαγόρευση αυτή άρθηκε τυπικά την Κυριακή των Βαΐων του 2008, όταν «Το Βήμα» παρείχε στο τεύχος του την ταινία σε DVD, χωρίς κάποιες ιδιαίτερες αντιδράσεις.