Tα τουριστικά αξιοθέατα της αρχαιότητας

Aν νομίζετε ότι ο τουρισμός είναι... ανακάλυψη του καπιταλισμού, είστε γελασμένοι, αφού και στην αρχαιότητα είχαμε μετακινήσεις ανθρώπων για τους ίδιους λόγους.

Tα τουριστικά αξιοθέατα της αρχαιότητας

Στη σύγχρονη εποχή θαυμάζουμε και επισκεπτόμαστε τα αρχαία μνημεία, τα οποία ήταν και τότε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τα περισσότερο επισκέψιμα αξιοθέατα:

Τροία

Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ο πολιτισμός τους προερχόταν από τους Τρώες και η πόλη ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Με την έλευση του Χριστιανισμού, καθώς και λόγω των σεισμών, η τοποθεσία τελικά εγκαταλείφθηκε και ξεχάστηκε μέχρι να γίνουν ανασκαφές και να αναδείξουν κάποια μνημεία που επισκέπτονται οι τουρίστες.

Οι Κολοσσοί του Μέμνονα

Πρόκειται για δύο αγάλματα από χαλαζίτη με ύψος 18 μέτρα, που απεικονίζουν τον Φαραώ Αμένωφις Γ' (1388-1350 π.Χ.) καθισμένο σε θρόνο. Τα αγάλματα ήταν ιδιαίτερος τουριστικός προορισμός. Ο Στράβωνας και ο Παυσάνιος μάλιστα αναφέρουν ότι ένα από τα αγάλματα έβγαζε έναν μυστηριώδη ήχο ενώ οι τουρίστες σκάλιζαν συχνά γκράφιτι στα αγάλματα επειδή πίστευαν ότι θα τους έφερνε τύχη. Έχουν εντοπιστεί 108 γκράφιτι στα ελληνικά και τα λατινικά.

Τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Μετά το θάνατο του, η Αλεξάνδρεια έγινε αμέσως σημείο αναφοράς σε όλο τον γνωστό τότε κόσμο. Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αύγουστος επισκέφτηκε τον τάφο γύρω στο 30 π.Χ. και ζήτησε να τον ανοίξουν για να μπορέσει να δει από κοντά τα μουμιοποιημένα λείψανα. Πέρασε τα χέρια του πάνω από το πρόσωπο του Αλέξανδρου και λέγεται ότι έσπασε τη μύτη του.

Κεντρικό χαρακτικό του 1643

Στόουνχεντζ

Στην περιοχή έχουν βρεθεί ρωμαϊκά τεχνουργήματα, που σημαίνει ότι τουλάχιστον οι κάτοικοι της Ρωμαϊκής Βρετανίας το επισκέπτονταν συχνά. Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ένα απόσπασμα από έργο του Διόδωρου του Σικελού περιγράφει συγκεκριμένα το Στόουνχεντζ.

Παραθαλάσσιες πόλεις

Η πιο δημοφιλής παραθαλάσσια περιοχή ήταν ο Κόλπος της Νάπολης από την Κύμη ως τη χερσόνησο του Σορέντο. Η Πομπηία ήταν δημοφιλές ρωμαϊκό θέρετρο μέχρι που θάφτηκε στην ηφαιστειακή σκόνη λόγω της έκρηξης του Βεζούβιου.

Τουριστικός οδηγός για την Ελλάδα

Το έργο του Παυσανία «Ελλάδος Περιήγησις» χρησίμευσε ως τουριστικός οδηγός για τους ταξιδιώτες. Αποτελείται από 10 βιβλία, για διαφορετική περιοχή της Ελλάδας. Για τους αρχαίους Ρωμαίους του δεύτερου αιώνα, που ανακάλυπταν εκ νέου τον ελληνικό πολιτισμό ως πηγή γνώσης και σοφίας (όπως ο ελληνόφιλος αυτοκράτορας Αδριανός).

Ασουάν

Η αρχαία αιγυπτιακή πόλη Συήνη (σημερινό Ασουάν), που βρίσκεται κοντά στον πρώτο καταρράκτη του Νείλου, ήταν η έδρα μιας ομάδας βαρκάρηδων που έκαναν ακροβατικά προς τέρψη των θεατών.