Η αυτοκτονία του Αττίκ, μετά από ένα επεισόδιο με Γερμανό την Κατοχή

Δοξάστηκε στην περίφημη μάντρα του Αττίκ, αυτοκτονία στην Κατοχή, μετά από ένα επεισόδιο με Γερμανό στρατιώτη.

Η αυτοκτονία του Αττίκ, μετά από ένα επεισόδιο με Γερμανό την Κατοχή

Κλέων Τριανταφύλλου ήταν το πραγματικό του όνομα του Αττίκ, γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στην Αίγυπτο όπου παρακολούθησε μαθήματα μουσικής.

Το 1907 πήγε στο Παρίσι, για να σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες ,ως συνέχεια των σπουδών του στη Νομική σχολή Αθηνών. Γρήγορα όμως απόφάσισε να τις εγκαταλείψει για να γραφτεί στο Conservatoire de Paris, όπου θα έχει καθηγητές τον Gabriel Fauré, τον Camille Saint-Saëns και τον Émile Pessard.

Στο Παρίσι παρέμεινε μέχρι το 1930 και μετά επέστρεψε στην Αθήνα και δημιουργεί την περίφημη Μάντρα του Αττίκ κατακτώντας μέχρι το θάνατό του το 1944 τον τίτλο ενός από τους σημαντικότερους εκφραστές του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού στις αρχές του 20ού αιώνα.

Λίγο πριν από τον θάνατό του πρωταγωνίστησε στην ταινία «Χειροκροτήματα» του Γιώργου Τζαβέλλα που είχε κάποια σχεδόν αυτοβιογραφικά στοιχεία. Στην ταινία αυτή ο Αττίκ, κουρασμένος από τις κακουχίες της Κατοχής και υπερβολικά μελοδραματικός, σε λίγα θύμιζε τη γεμάτη δυναμισμό και ευφυΐα προσωπικότητα του δημιουργού της «Μάντρας». Τραγούδια του συνθέτη στην ταινία απέδωσε η ηθοποιός Ζινέτ Λακάζ.

Λίγους μήνες μετά αυτοκτόνησε παίρνοντας υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Ένα επεισόδιο με έναν Γερμανό στρατιώτη που τον χτύπησε καθώς οδηγούσε το ποδήλατό του φαίνεται πως στάθηκε η αφορμή και όχι η αιτλια για μια προαναγγελθείσα αυτοκτονία, αποτέλεσμα κατάθλιψης στην οποία είχε περιπέσει.