Ο καβγάς Δημήτρη Χορν, Ειρήνης Παππά για το Ηρώδειο

O Δημήτρης Χορν απείλησε με παραίτηση από τον ΕΟΤ, αρνούμενος να παραχωρηθεί το Ηρώδειο στην Ειρήνη Παππά.

Ο καβγάς Δημήτρη Χορν, Ειρήνης Παππά για το Ηρώδειο

Η Ειρήνη Παππά προτάθηκε για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, το κατέκτησε με την γαλλόφωνη «Ζ» του Κώστα Γαβρά, ενώ ήταν υποψήφια γιά δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές αρχαίων τραγωδιών, την Ηλέκτρα και την Ιφιγένεια.

Τον Αύγουστο του 1979 όμως η Ειρήνη Παππά ετοιμαζόταν να πρωταγωνιστήσει στο Ηρώδειο, παίζοντας στο έργο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», μια παράσταση του Μιχάλη Κακογιάννη και το ζήτημα έφθασε έως το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του ΕΟΤ.

Όταν ακούστηκε «κανένας δεν θα αρνούνταν να δει την Ειρήνη Παππά να ενσαρκώνει την Κλεοπάτρα», ο Δημήτρης Χορν αντέδρασε «Αρνούμαι εγώ να δω την Παππά στο Ηρώδειο. Δεν έχει παίξει ποτέ της θέατρο στην Ελλάδα. Αμφισβητώ την αξία της. Και παραιτούμαι από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο».

Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης που ήταν παρών, δεν αντέδρασε, ώσπου ήρθε η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Παναγιώτης Λαμπρίας: «Εν πάση περιπτώσει, έχομεν ανειλημμένη υποχρέωση απέναντι στον κύριο Κακογιάννη. Έχομεν εγκρίνει το έργο του με την Ειρήνη Παπά και το ανακοινώσαμε σε ειδική συνέντευξη τύπου».

Όταν οι υπεύθυνοι διαβεβαίωσαν τον Χορν ότι η παράσταση θα είχε την εγγύηση του Κακογιάννη, απάντησε και πάλι απαξιωτικά: «Ο σκηνοθέτης δεν μετράει – Ο ηθοποιός είναι το παν!»

Η απάντηση της Ειρήνης Παππά λίγο αργότερα «Ο κύριος Χορν έχει κάθε δικαίωμα να μην του αρέσω και πιστεύω πως γνήσια δεν του αρέσω, όπως άλλωστε γνήσια δεν μου αρέσει και μένα αυτός. Αλλά εφόσον γνωμοδοτούσε, θα έπρεπε τα επιχειρήματά του να ήταν τεκμηριωμένα. Λυπάμαι ωστόσο που παραμονές μιας δύσκολης πρεμιέρας, τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν στο θεατή ατμόσφαιρα στρατοδικείου. Η παράσταση δεν είναι δίκη, ούτε η σκηνή γηπέδου».

Λίγο πριν την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας, οι δημοσιογράφοι αναζήτησαν και πάλι τον Δημήτρη Χορν, ο οποίος ήταν αμετακίνητος σχετικά με τη συμμετοχή της Ειρήνης Παππά: «Το Ηρώδειο δόθηκε στην Παππά λόγω των κινηματογραφικών της επιτυχιών, ενώ το είχαν ζητήσει ηθοποιοί όπως η Λαμπέτη και ο Κατράκης. Γι’ αυτό δεν θα είχα καμιά αντίρρηση να δω ένα κινηματογραφικό έργο της κυρίας Παππά στο Ηρώδειο».