Κόκοτας: «Ο Μπιθικώτσης τρίγωνος, ο Καζαντζίδης τετράγωνος, εγώ στρογγυλός και τους χωράω μέσα μου»

 Ένα ευφυολόγημα που μοιραζόταν με τους φίλους του ο Σταμάτης Κόκοτας αποδείκνυε το σεβασμό του για του δύο μεγάλους του λαϊκού μας τραγουδιού

Κόκοτας: «Ο Μπιθικώτσης τρίγωνος, ο Καζαντζίδης τετράγωνος, εγώ στρογγυλός και τους χωράω μέσα μου»

Ο Σταμάτης Κόκοτας είχε βαθιές ρίζες στη λαϊκή μας παράδοση και παρά το γεγονός ότι η φωνή του παρέπεμπε σε κανταδόρο, ερμήνευσε στιβαρά και απέριττα πολλά λαϊκά τραγούδια.

Ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τη λαϊκή μουσική και αναγνώριζε τον εαυτό του ως συνέχεια των μεγάλων βάρδων όπως ο Καζαντζίδης και ο Μπιθικώτσης.

Κάποιες φορές θέλοντας να αστειευτεί ανήγε αυτή τη σχέση στη γεωμετρία λέγοντας: «Ο Μπιθικώτσης είναι τρίγωνος, ο Καζαντζίδης τετράγωνος, εγώ γίνομαι στρογγυλός και τους χωράω μέσα μου». Αυτή η σιβυλλική ατάκα του Κόκοτα επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες. Όσοι τον ήξεραν ωστόσο θεωρούν ότι εκφράζει με το λεπτό πνεύμα που τον χαρακτήριζε τον σεβασμό και την εκτίμησή του στους προδρόμους του λαϊκού τραγουδιού.

Ο Μπιθικώτσης θεωρούσε τον Κόκοτα κορυφαία φωνή της επόμενης γενιάς και ο Καζαντζίδης όμως είχε εκφραστεί συχνά με κολακευτικό τρόπο για την αξία του Σταμάτη Κόκοτα.

Οι τρεις συναντιούνται σήμερα στων Αγγέλων τα μπουζούκια και ο Κόκοτας περνά στην αθανασία.