Πώς έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης τραγούδια στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Ο Μίκης Θεοδωράκης αποκάλεσε τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, νέο Μπιθικώτση και του έδωσε τραγούδια το 1974 στον δίσκο «Προδομένος λαός».

Πώς έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης τραγούδια στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ακούγοντας τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, δήλωσε: «Στο πρόσωπό του ανακάλυψα το νέο Μπιθικώτση της Ελλάδας» και τον Δεκέμβρη του 1974, του έδωσε τέσσερα τραγούδια στο δίσκο «Προδομένος λαός» σε στίχους του Βαγγέλη Γκούφα.

Ένα χρόνο μετά τραγούδησε στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο εχθρός λαός», ενώ το 1976 ο Θεοδωράκης του προσφέρει ολόκληρο δίσκο, με τα τραγούδια «Της εξορίας».

Τότε ηχογραφήθηκε, για την 3η επέτειο του Πολυτεχνείου και ο «Ύμνος του φοιτητή - αγωνιστή» σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Γιάννη Γρεβενιώτη. Το τραγούδι δεν εκδόθηκε σε δίσκο, αλλά το 1994 συμπεριλήφθηκε σε μια συλλογή με σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα και τραγούδια εθνικοπατριωτικού περιεχομένου, με τίτλο «Απλά μαθήματα πατριδογνωσίας».

Το 1978 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ηχογράφησε τον πρώτο, προσωπικό του δίσκο, με τίτλο το όνομά του. Εκεί υπάρχει και «Το παζάρι του ληστή» του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Ελευθερίου.

Η τελευταία τους συνεργασία γίνεται το 1984 όταν κυκλοφορεί ο «Καρυωτάκης» με ενορχήστρωση του Κώστα Γανωσέλλη, που στηρίζεται κυρίως σε ηλεκτρονικούς ήχους.

Το 2000 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγούδησε την «Όμορφη πόλη» και τη «Φαίδρα» στο δίσκο με τις ηχογραφήσεις των εμφανίσεων του με το Θάνο Μικρούτσικο στη «Σφεντόνα», ενώ το 2002 τραγουδά το «Ένα το χελιδόνι» και το «Δόξα τω Θεώ», στη συναυλία αφιέρωμα στο Γρηγόρη Μπιθικώτση στο Σ.Ε.Φ. Από τα δυο τραγούδια, μόνο το πρώτο μπαίνει στο δίσκο που κυκλοφορεί λίγο μετά.

Εκεί ο Βασίλης περιγράφει την πρώτη συνάντησή του με το Μίκη: «Τι είναι αυτό που πετάει από κλαδί σε κλαδί και τραγουδάει ανεπανάληπτα;» ρωτά ο Μίκης… «Ο Γρηγόρης Μπιθικότσυφας κύριε» απαντά ο Βασίλης και περνά το «τεστ» του συνθέτη…