Λι Μίλερ: Μοντέλο, που φωτογραφήθηκε γυμνό στη μπανιέρα του Χίτλερ (pic)

Ήταν διάσημο μοντέλο, ταλαντούχα φωτογράφος, μούσα του Πικάσο, η γυναίκα που έχει φωτογραφηθεί να κάνει μπάνιο γυμνή στην μπανιέρα του Χίλτερ.

Λι Μίλερ: Μοντέλο, που φωτογραφήθηκε γυμνό στη μπανιέρα του Χίτλερ (pic)

Για τη Λι Μίλερ, η λέξη μούσα δεν είναι αρκετή, γιατί ήταν και η ίδια καλλιτέχνης και πολεμική ανταποκρίτρια. Είναι αυτή που απαθανάτισε άλλες γυναίκες στο τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου στο μέτωπο και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Κεντρικής Ευρώπης.

Από το θάνατό της το 1977 ο γιός της προσπαθεί να ανασυνθέσει τη ζωή της, μέσα στα 60.000 αρνητικά που άφησε στη σοφίτα του σπιτιού τους στο αγρόκτημα Φάρλεϋ του Σάσεξ. Τώρα το σπίτι είναι μουσείο.

Η Λι Λίλερ γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1907 στη Νέα Υόρκη. Ήταν μοντέλο του πατέρα της, ο οποίος ήταν μηχανικός, εφευρέτης και επιχειρηματίας. Ο μύθος λέει ότι η ομορφιά της ήταν αυτή, που ενώ περπατούσε στο Μανχάταν όταν ήταν 19 ετών σταμάτησε ένα αυτοκίνητο και ο οδηγός που βγήκε από μέσα, της πρότεινε να φωτογραφηθεί ως μοντέλο για το περιοδικό Vogue. Ο άντρας αυτός ήταν ο Κοντέ Ναστ, ο ιδρυτής του περιοδικού και του μεγάλου εκδοτικού οίκου της Αμερικής.

Η καριέρα της άρχισε με ένα εξώφυλλο και τελείωσε δυο χρόνια αργότερα εντελώς άδοξα επειδή διαφήμισε μια σερβιέτα.

Είχε αποφασίσει να δουλέψει ξανά στην πιο δύσκολη ιστορική περίοδο της Vogue, αυτή τη φορά ως πολεμική ανταποκρίτρια. Έγινε η επίσημη φωτογράφος του περιοδικού προκειμένου να καλύψει τους γερμανικούς βομβαρδισμούς του Λονδίνου. Το 1942 διαπιστεύτηκε και ως Αμερικανίδα φωτογράφος του πολέμου και ταξίδεψε στη Κεντρική Ευρώπη για να απαθανατίσει τις περίφημες πολεμικές σκηνές της που παρουσιάζονται στην έκθεση του Πολεμικού Μουσείου στη Βρετανία.

Κατά την επίσκεψή της στη Γερμανία, ο Ντέιβιντ Σέρμαν τράβηξε μια φωτογραφία της Μίλερ, ξαπλωμένη μέσα στην μπανιέρα του διαμερίσματος του Αδόλφου Χίτλερ στο Μόναχο, με τη μάνικα του ντους που βρισκόταν στο κέντρο πίσω από το κεφάλι της, να μοιάζει με θηλιά. Είναι ένα από πιο γνωστά πορτρέτα της.

Πιστεύεται ότι η Μίλερ είχε κρατήσει τη διεύθυνση του διαμερίσματος του Χίτλερ στην τσέπη της «για χρόνια», ελπίζοντας να είναι από τους πρώτους που θα έφταναν κατά τη διάρκεια της εισβολής. Αφού έβγαλε τη φωτογραφία στη μπανιέρα, η Μίλερ έκανε μπάνιο και κοιμήθηκε στο κρεβάτι του Χίτλερ.