Πάνω σε αυτό τον ηθοποιό πάτησε και ο Νίκος Κούρκουλος

Γόνος θεατρικής οικογένειας πρωταγωνίστησε ως ζεν πρεμιέ στα πρώιμα χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου και θα μπορούσε να είχε γράψει Ιστορία

Πάνω σε αυτό τον ηθοποιό πάτησε και ο Νίκος Κούρκουλος

Γεννημένος το 1923, μπήκε στον μαγικό κόσμο του ελληνικού κινηματογράφου το 1948 στην ταινία «Οι Γερμανοί ξανάρχονται». Την εποχή εκείνη ωστόσο το σινεμά ήταν ακόμα σε εμβρυακή φάση και όροι όπως αυτός του ζεν πρεμιέ ήταν μάλλον άγνωστοι στη χώρα μας.

Η συμμετοχή του στην ταινία «Σάντα Τσικίτα», όπου υποδύεται έναν αετονύχη ξάδερφο του Λογοθετίδη αναδεικνύει χολυγουντιανές προεκτάσεις στο υποκριτικό του προφίλ. Είναι ακόμα ένας όμορφος νέος άντρας που παίζει πειστικά ένα ρόλο περιθωρίου με κομψότητα και αρκετή χάρη. Σε άλλη σημαντική στιγμή του ελληνικού κινηματογράφου ενσαρκώνει έναν αρρενωπό και πολλά υποσχόμενο νεαρό ο οποίος δέχεται ένα από τα κανάτια της «Θείας από το Σικάγο» και γίνεται γαμπρός της οικογένειας. Ως εδώ καλά...

Στα τέλη του '50, όταν γεννιέται πια το «star system» στην Ελλάδα, ο Στέφανος Στρατηγός πλησιάζει τα σαράντα του χρόνια, κι εκτός των άλλων έχει τυποποιηθεί σε ρόλους σκληρού και αδίστακτου. Ωστόσο η πρώτη κινηματογραφική του περίοδος θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους αναφυόμενους ζεν πρεμιέ όπως ο Κούρκουλος, που θα δανειστούν κάτι από την σκληράδα του.

Και το πιο αστείο είναι ότι ο Στέφανος Στρατηγός στην προσωπική του ζωή ήταν ένας φιλήσυχος και πράος άνθρωπος, που του άρεσε το διάβασμα.