«Δήλος»: Το πρώτο ξενοδοχείο της Μυκόνου που έγινε διάσημο για τους κίονες του

Το ξενοδοχείο «Δήλος» ήταν το πρώτο που άνοιξε στη Μύκονο στα μέσα της δεκαετίας του '20. 

«Δήλος»: Το πρώτο ξενοδοχείο της Μυκόνου που έγινε διάσημο για τους κίονες του

Η Μύκονος είναι γνωστή σε όλους ως το πιο κοσμοπολίτικο νησί της Ελλάδας. Στο πέρασμα των ετών, πάμπολλα ξενοδοχεία δημιουργήθηκαν ώστε να υποδεχθούν τον μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων τουριστών που συρρέουν το καλοκαίρι για να κάνουν τις διακοπές τους.

Λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας του ’20, ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο ξενοδοχείο στην ιστορία του νησιού. Ο λόγος για το θρυλικό «Δήλος», στο παλιό λιμάνι της Μυκόνου. Ιδρυτής του ήταν ο Ανδρέας Φιορεντίνος και οι υπηρεσίες του θεωρήθηκαν πρωτοποριακές για την εποχή.

Οι πρώτοι πελάτες που έρχονταν με τα «λορδικά» Η οικογένεια Φιορεντίνου αγόρασε το σπίτι της πλούσιας οικογένειας των Αμπανόπουλων και το μετέτρεψε σε ξενοδοχείο.

«Το ξενοδοχείο πρωτολειτούργησε το 1924 και ήταν σημείο αναφοράς για τον τουρισμό στο νησί. Πέρα από τα δωμάτια, διέθετε και μία μεγάλη αίθουσα εστιατόριο και είχε όλες τις παροχές που θα έβρισκες σε ένα ξενοδοχείο σήμερα», λέει στην Μηχανή του Χρόνου ο Ανδρέας Φιορεντίνος, ο εγγονός του ιδρυτή.

«Οι πρώτοι πελάτες ήταν αξιόλογοι και ψαγμένοι άνθρωποι, οι οποίοι ενδιαφέρονταν για την κουλτούρα μας και τον πολιτισμό μας. Τότε η Μύκονος ήταν, ουσιαστικά, ένας ενδιάμεσος σταθμός για τη Δήλο με τις σπουδαίες αρχαιότητες».

Η πλειοψηφία τους ήταν εύποροι και καλοντυμένοι σαν λόρδοι. Γι’ αυτό, οι κάτοικοι της
Μυκόνου αποκαλούσαν «λορδικά» τα κότερα με τα οποία έρχονταν στο «νησί των ανέμων».

Το 1929, ο Οδοιπορικός Σύνδεσμος Αθηνών αναγνώρισε την ποιότητα των υπηρεσιών του «Δήλος». Σε επιστολή προς τον Ανδρέα Φιορεντίνο, εξέφραζε τις ευχαριστίες, του για τη φιλοξενία, «τήν περιποίησιν, καθαριότητα καί εκλεκτικότητα τών φαγητών τού εστιατορίου». Χαρακτήρισε, επίσης, την ύπαρξη του ξενοδοχείου ως «μία αληθήν πρόοδον διά τήν ωραίαν νήσον».

Όπως φαίνεται από την επιστολή, η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από την προσφορά, με αποτέλεσμα η διαμονή των πελατών να γίνεται και σε σπίτια. “Πέρα από το ξενοδοχείο μας, ο παππούς μου είχε και πολλά σπίτια γνωστών, τα οποία τα χρησιμοποιούσε το καλοκαίρι για να φιλοξενήσει ανθρώπους», ανέφερε στη «ΜτΧ» ο κ. Φιορεντίνος που, επί σχεδόν 20 χρόνια, διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου.

Σύμφωνα με τον κ. Φιορεντίνο, «περίπου 5 δολάρια ήταν η διαμονή για μία μέρα allinclusive, ουσιαστικά πρόγευμα, μεσημεριανό, βραδινό. Αυτή ήταν μία τίμια και ανταγωνιστική τιμή για την εποχή εκείνη, όπου ο τουρισμός ήταν ακόμη στα σπάργανα».

Σήμα κατατεθέν του ξενοδοχείου ήταν το μπαρ του. Ήταν ένα μπαρ που δεν έμοιαζε σαν τα άλλα. Σέρβιρε ποτά μέσα σε μια ξύλινη βάρκα, την οποία κατασκεύασε ο γιος του Ανδρέα Φιορεντίνου του πρεσβύτερου, Νίκος, και ήταν διακοσμημένο με φινιστρίνια.

Ήταν τόσο πρωτότυπο που έγινε θέμα στις στήλες των εφημερίδων. «Δέν μπορεί κανείς – είτε τού αρέσουν τά μπάρ είτε όχι – παρά νά χειροκροτήσει τή φαντασία καί τό γούστο τού Φιορεντίνου πού ναυπήγησε τό «Υποβρύχιο», έγραφε χαρακτηριστικά σχετικό δημοσίευμα.

Ήταν ένα μπαρ σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας, μπορεί και λίγο πιο κάτω.
Αναφέρθηκε σε διάφορα δημοσιεύματα της εποχής όπως αυτό του Ανδρέα Καραντώνη,
ο οποίος το χαρακτήριζε «μπαρ υποβρύχιο». Κι αυτό, διότι, όταν είχε φουρτούνα,
έμπαιναν νερά από τα φινιστρίνια. Μέχρι εκεί έφτανε η θάλασσα“, δήλωσε ο Ανδρέας Φιορεντίνος στη «ΜτΧ».

Μέρος της βάρκας σώζεται αυτούσιο μέχρι σήμερα. «Ο πατέρας μου ήταν
πολυταξιδεμένος, η οικογένειά του είχε βρεθεί παντού. Φεύγοντας από την Ελλάδα, μπάρκαρε για Αμερική. Έζησε εκεί και είδαν τα μάτια του πολλά πράγματα», ανέφερε ο κ. Φιορεντίνος σχετικά με το πώς μπορεί να εμπνεύστηκε ο πατέρας του την ιδέα.

Το «Δήλος» δεν λειτουργεί πλέον. Παραμένει, όμως, σημαντικό τοπόσημο της Μυκόνου με τους χαρακτηριστικούς κίονές του που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα.

Όπως εξήγησε ο Ανδρέας Φιορεντίνος στη «ΜτΧ», οι κίονες δεν βρίσκονταν εξαρχής
εκεί: «Οι κολώνες ήταν ενσωματωμένες στο αρχικό κτίριο, στο αρχοντικό του Αμπανόπουλου. Ο παππούς μου τις τοποθέτησε στην επέκταση που έκανε το 1934, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της Αρχαιολογίας. Οι αρχαιολόγοι σκέφτηκαν έξυπνα και εισηγήθηκαν οι κίονες να τοποθετηθούν έξω για να τους βλέπει ο κόσμος. Μπορώ να πω ότι είναι το πιο φωτογραφημένο σημείο της Μυκόνου, μαζί με τους ανεμόμυλους και την Παναγία Παραπορτιανή», λέει ο κ. Φιορεντίνος, που συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας στο τουρισμό με το μοντέρνο και λειτουργικό Rhenia Hotel πάνω από το νέο λιμάνι της Μυκόνου. Εκεί θα δείτε και τη βάρκα – μπαρ σύμβολο της Μυκόνου.

Πηγή: mixanitouxronou.gr