Forminx: Όταν συναντήθηκαν Βαγγέλης Παπαθανασίου, Νίκος Τσιφόρος, Θόδωρος Αγγελόπουλος

Tο πιο επιτυχημένο μουσικό συγκρότημα της δεκαετίας των sixties,  οι "Forminx" του Βαγγέλη Παπαθανασίου, έγιναν ταινία σε σενάριο Νίκου Τσιφόρου και αρχικό σκηνοθέτη τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Forminx: Όταν συναντήθηκαν Βαγγέλης Παπαθανασίου, Νίκος Τσιφόρος, Θόδωρος Αγγελόπουλος

Το πιο επιτυχημένο μουσικό συγκρότημα της δεκαετίας των sixties, ήταν οι "Forminx", με βασικά μέλη τους τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο οποίος με το Hammond B3 έφερε άλλη διάσταση στον ήχο τους, τον Βασίλη Μπακόπουλο, τον Σωτήρη Αρνή, τον Θύμιο Πέτρου και τον Κώστα Σκόκο. Προκαλούσαν μάλιστα μαζική υστερία στις εμφανίσεις τους. Δημιουργήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Το όνομά τους είναι με λατινικά στοιχεία αναγραφή της λέξης «φόρμιγξ» που είναι αρχαίο ελληνικό μουσικό όργανο.

Τους βοήθησε πολύ ο Νίκος Μαστοράκης, που από το περιοδικό «Μοντέρνοι Ρυθμοί» και το ραδιόφωνο, τους πρόβαλε συστηματικά. Το θρυλικό "Jeronimo Yanka", έσπασε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων, χορευόταν σε όλα τα πάρτι και τελείωνε με σπάσιμο πιάτων.

Οι "Forminx", έγιναν και ταινία όπως οι Beatles με τίτλο «Περιπέτειες με τους Forminx» (1965). Το σενάριο τo έγραψε ο Νίκος Τσιφόρος, ενώ τη σκηνοθεσία της ανέλαβε ο αρχικά Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος λόγω διαφωνίας με τον παραγωγό αποχώρησε και την ταινία σκηνοθέτησε τελικά ο Κώστας Λυχναράς.

Όπως γράφει ο Νίκος Σάρρος, το φιλμ προβλήθηκε μια φορά από την κρατική τηλεόραση και δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα, ούτε μία κόπια του! Στην ταινία, υπήρχαν 8 καινούργια τραγούδια των Forminx που δεν πρόλαβαν ν' αποτυπωθούν στο βινύλιο.