Tο μυστηριώδες εξώφυλλο του Βραχνού Προφήτη, μεταξύ Κατράκη και Λη Βαν Κλιφ

Ποια είναι η φιγούρα που κοσμεί το μυστηριώδες εξώφυλλο του Βραχνού Προφήτη;

Tο μυστηριώδες εξώφυλλο του Βραχνού Προφήτη, μεταξύ Κατράκη και Λη Βαν Κλιφ

Σύμφωνα με το site οπαδών του Θανάση Παπακωνσταντίνου «Η Κοιλάδα των Τεμπών», υπάρχουν πολλές ιστορίες γύρω από τη φιγούρα του εξωφύλλου, η οποία έχει φωτογραφηθεί από τον Λαρισαίο Τάκη Τλούπα.

Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε: «Ο τρίτος δίσκος που χρησιμοποίησα φωτογραφία του Τάκη ήταν ο "Βραχνός Προφήτης". Ήθελα να δώσω ένα πρόσωπο σʼ αυτόν τον Προφήτη και βρήκα αυτή την φοβερή φυσιογνωμία, κάτι ανάμεσα σε Μάνο Κατράκη και Lee Van Cleef. Ένιωσα ένα ρίγος όταν ανακάλυψα ότι το επάγγελμα που έκανε ο άνθρωπος ήταν τελάλης: Βραχνός Προφήτης – τελάλης. Ίσως γιʼ αυτό τα χείλη του είναι τόσο σφιγμένα. Προσπαθούν να συγκρατήσουν τις δύσκολες προφητείες ή κουράστηκαν να ανακοινώνουν άσχημα μαντάτα. Ίσως γιʼ αυτό χάθηκε. Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μη μας πει κανένα».

Ο τελάλης του εξωφύλλου έζησε μια δεύτερη ζωή, αυτή την φορά ως κάδρο, στην ταινία «ο Βασιλιάς» του Νίκου Γραμματικού, με πρωταγωνιστή τον Βαγγέλη Μουρίκη. Ο σκηνοθέτης είδε το εξώφυλλο του «Προφήτη» και πίστεψε πως αυτή θα έπρεπε να είναι η μορφή του κεντρικού του χαρακτήρα σε προχωρημένη ηλικία.

telalis.webp
Ο τελευταίος ντελάλης των Διδύμων Παναγής (αριστερά) με τον φωτογράφο Στέφο Αλεξανδρίδη

Ο Ντελάλης διαλαλούσε τα νέα, τις παραγγελίες που έπαιρνε από τις αρχές ή για τα εμπορεύματα που έφερναν οι πραματευτάδες. Τα παλιά τα χρόνια που δεν είχαν ανακαλυφτεί το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και το μεγάφωνο οι αρχές είχαν πρόβλημα να επικοινωνήσουν με τους κατοίκους και να τους πουν για κάποια πράγματα ή αποφάσεις που τους αφορούσαν. Η δυνατή φωνή και κυρίως ο τρόπος που παρουσίαζαν συνοπτικά τα νέα ή διαφήμιζαν τα προϊόντα, τους καθιστούσε γνωστούς στην τοπική κοινωνία. Έβαζε την παλάμη στο στόμα, σαν χωνί, κι έπαιρνε τις γειτονιές φωνάζοντας. Η αμοιβή του ήταν ένα ποτηράκι τσίπουρο ή λίγο κολατσιό.