John Kay: Γερμανός από τη... Ρωσία ο τραγουδιστής των Steppenwolf

Η ιστορία του John Kay, του Γερμανού που βρέθηκε στη Ρωσία και έγινε τραγουδιστής των Steppenwolf

John Kay: Γερμανός από τη... Ρωσία ο τραγουδιστής των Steppenwolf

Η οδύσσεια του John Kay, που βρέθηκε στη Ρωσία, στη Γερμανία, τον Καναδά και έγινε τραγουδιστής των Steppenwolf.

Το πραγματικό του όνομα είναι Joachim Fritz Krauledat και γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1944 στο Tilsit της Ρωσίας. Τότε, το Tilsit ανήκε στη Γερμανία, στην ανατολική Πρωσία. Ο πατέρας του ήταν Γερμανός στρατιώτης που σκοτώθηκε στο ρωσικό μέτωπο ένα μήνα πριν γεννηθεί ο John. Όταν ξεκίνησε η επέλαση του ρωσικού στρατού, η μητέρα του πήρε τον John και πήγε στο Arnstadt, το οποίο όμως τέθηκε υπό την κατοχή των Σοβιετικών. Έτσι, το 1948 οι δυο τους μετακινήθηκαν στο Ανόβερο της Δυτικής Γερμανίας, το οποίο ανήκε στη βρετανική ζώνη κατοχής.

Στα παιδικά του χρόνια ο John άκουγε τον στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, απ όπου μυήθηκε στο Rock ‘n’ roll αλλά και έμαθε την αγγλική γλώσσα. Το 1958, σε ηλικία 14 ετών, η οικογένειά του μετανάστευσε στον Καναδά όπου ο John Kay άρχισε να μαθαίνει μουσική.

Το 1965 έγινε τραγουδιστής του συγκροτήματος Sparrows. Δύο χρόνια αργότερα, οι Sparrows διαλύθηκαν. Ο John Kay μαζί με τον κιμπορντίστα Goldy McJohn και τον drummer Jerry Edmonton (όλοι τους μέλη των Sparrows) μετακόμισαν στο Los Angeles και δημιούργησαν τους Steppenwolf (από το βιβλίο του Hermann Hesse που στα ελληνικά κυκλοφόρησε ως «Ο Λύκος της Στέππας»), προσθέτοντας και δύο νέα μέλη: τον κιθαρίστα Michael Monarch και τον μπασίστα Rushton Moreve.