Γιώργος Ζαμπέτας: «Έχουμε γεμίσει "εξώγαμα"!»

Ατάκα του μεγάλου σολίστα Γιώργου Ζαμπέτα από τα χρόνια της αθωότητας: «Έχουμε γεμίσει "εξώγαμα"»

Γιώργος Ζαμπέτας: «Έχουμε γεμίσει "εξώγαμα"!»

Παλιός μουσικός στα στούντιο της δισκογραφίας διηγείται την εμπειρία του από την συνεργασία με τον Γιώργο Ζαμπέτα. Ο μεγάλος σολίστας της λαϊκής μουσικής ήταν ο αγαπημένος μπουζουξής πολλών συνθετών για ένα λόγο παραπάνω: Πέρα από το χρώμα της πενιάς του, είχε και την μοναδική ικανότητα να φτιάχνει εισαγωγές τραγουδιών εκ του μηδενός, βγάζοντας πολλές φορές από τη δύσκολη θέση τους δημιουργούς.

«Τον θυμάμαι να έρχεται με το μπουζούκι του κουρασμένος από την δουλειά της προηγούμενης νύχτας αλλά πάντοτε ευδιάθετος και καλαμπουρτζής. Συχνά τον έπιανε ιδιαιτέρως ο εκάστοτε συνθέτης και κάτι συζητούσαν...»

Ο Γιώργος Ζαμπέτας άκουγε τη μελωδία του τραγουδιού, σκάλιζε κάτι στο μπουζούκι του και μετά έλεγε απλά: «Πάμε παιδιά!» Ξεκινούσε μια εισαγωγή που γραφόταν εκείνη τη στιγμή στο κεφάλι του.

Κάποτε τον ρώτησε κάποιος μουσικός πώς καταφέρνει και γράφει τόσο ωραίες εισαγωγές στο πόδι. Η απάντηση του Ζαμπέτα ήταν: «Έχουμε γεμίσει "εξώγαμα"! Μη δίνεις σημασία». Γελούσε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, χαιρετούσε κι έφευγε. Αυτός ήταν ο Γιώργος Ζαμπέτας