Αυτή η «γυμνή» φωτογραφία είναι η πιο ακριβή στον κόσμο

Η ιστορική φωτογραφία της “βασίλισσας του Μονπαρνάς”, με την πλάτη της να παραπέμπει σε βιολί, έγινε η πιο ακριβή φωτογραφία του κόσμου, αφού πουλήθηκε σε δημοπρασία για 12,4 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η «γυμνή» φωτογραφία είναι η πιο ακριβή στον κόσμο

Το συγκεκριμένο φωτογραφικό αντίτυπο θεωρείται από τους ειδικούς vintage, και εκτιμάται ότι εκτυπώθηκε ακριβώς την χρονική στιγμή που έγινε η λήψη του αρνητικού, κάτι που εκτίναξε την αξία της ακόμη περισσότερο για τους φιλότεχνους συλλέκτες.

  • “Le Violon d’Ingres”. H πιο ακριβή φωτογραφία του κόσμου με πρωταγωνίστρια την Alice Prin γνωστή και ως “Κικί, βασίλισσα του Μοντπαρνάς” ανήκει στον Αμερικανό καλλιτέχνη, Μαν Ραίη (Πηγή: Wikipedia)

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο σουρεαλιστικό περιοδικό “Littérature” τον Ιούνιο του 1924. Πήρε το όνομά της από τη δημοφιλή γαλλική φράση, “le violon d’Ingres”, που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το “χόμπι”. Η φράση προέκυψε από τον Γάλλο ζωγράφο Jean Auguste Dominique Ingres, του οποίου το χόμπι ήταν να παίζει βιολί.

Ο Μαν Ραίη θαύμαζε το έργο του Ingres και εμπνεύστηκε τη διάσημη φωτογραφία από τον πίνακά του “The Valpinçon Bather”.

  • Ο πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Jean Auguste Dominique Ingres” (Πηγή: Wikipedia)

Αρχικά, ο Μαν Ραίη ζήτησε από τη μούσα του να ποζάρει προφίλ, με το πρόσωπο και το στήθος της να είναι ορατά αλλά στην τελική φωτογραφία απεικονίζεται όπως το γυναικείο μοντέλο του Ingres, γυμνή και καθιστή, κοιτάζοντας ελαφρώς προς τα αριστερά και φορώντας ένα ανατολίτικο τουρμπάνι στα μαλλιά.

Από φουρνάρισσα, βασίλισσα

Η Άλις Πριν, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της εικονιζόμενης “βασίλισσας”, μεγάλωσε με τη γιαγιά της, σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, σε μια επαρχιακή πόλη της Βουργουνδίας. Σε ηλικία 12 ετών, η γιαγιά της την έστειλε στο Παρίσι, για να δουλέψει και να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα της. Εργάστηκε σε τυπογραφεία, σε εργοστάσια υποδημάτων και σε αρτοποιεία.

Η νεαρή Πριν δεν έκανε παρέα με τα κορίτσια της ηλικίας της ούτε είχε τον χρόνο να παίξει, όπως τα υπόλοιπα παιδιά. Τότε άρχισε να πειραματίζεται και να βρίσκει διέξοδο στο αυτοσχέδιο μακιγιάζ στο πρόσωπό της. “Θρυμμάτιζε ένα πέταλο από τα ψεύτικα γεράνια της μητέρας της για να δώσει χρώμα στα μάγουλά της και απολύθηκε από ένα αρτοποιείο επειδή σκούρυνε τα φρύδια της με καμένα σπίρτα”, όπως έγραψαν οι Νew York Times.

Στην ηλικία των 14 ετών, έχοντας πια ανακαλύψει την ομορφιά της, η Πριν άρχισε να ποζάρει γυμνή για γλύπτες. Ωστόσο, η μητέρα της ήταν αντίθετη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Πριν στα απομνημονεύματά της, μια μέρα η μητέρα της εισέβαλε στο στούντιο ενός καλλιτέχνη σε κατάσταση αμόκ και αφού την έβρισε, λέγοντάς την “ξεδιάντροπη πόρνη”, την αποκήρυξε για πάντα.

Πορτραίτα της Άλις Πριν (Πηγή: Wikipedia)

Η έφηβη Πριν έμεινε ξαφνικά άστεγη και αποφάσισε να βγάζει τα προς το ζην ποζάροντας αποκλειστικά για καλλιτέχνες.

Όμορφη, μελαχρινή Γαλλίδα, με εξωτική εικόνα, έγινε γρήγορα δημοφιλής. Βαφτίστηκε “Kiki” και συνεργάστηκε με δεκάδες καλλιτέχνες του Παρισιού, μέχρι που έφτασε να γίνει καταξιωμένο μοντέλο.

Όλοι τη θαύμαζαν, όχι μόνο για την ομορφιά της, αλλά και για τον χαρακτήρα της.

Η “Kiki” δεν ήθελε να είναι απλώς μία όμορφη γυναίκα ούτε η παθητική μούσα ενός καλλιτέχνη. Αντιθέτως, έβλεπε τον εαυτό της ως μία ανεξάρτητη γυναίκα, που αγαπά το σώμα της και μιλά ανοιχτά για την σεξουαλική της ζωή.

Το φθινόπωρο του 1921, η Πριν γνώρισε τον Αμερικανό ζωγράφο, Μαν Ραίη. Ερωτεύτηκαν και έζησαν μαζί για οκτώ χρόνια σε ένα μικρό στούντιο στο κέντρο του Παρισιού. Μέχρι το 1929, η Πριν είχε φτάσει στο απόγειο της καριέρας της. Είχε γίνει σύμβολο του μποέμικου Παρισιού και παράδειγμα για κάθε γυναίκα, που αναζητούσε μία θέση στον καλλιτεχνικό χώρο της πόλης.

Πέθανε στις 29 Απριλίου του 1953, σε ηλικία 51 ετών, έξω από το διαμέρισμά της στο Μονπαρνάς από υπερβολική κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ.

πηγή: mixanitouxronou.gr