Όταν ο βασιλιάς Παύλος πήγε στα μπουζούκια στου Παπαϊωάννου

Πελάτης στην «Τριάνα του Χειλά» εθεάθη και ο βασιλιάς Παύλος να απολαμβάνει τις πενιές του  Γιάννη Παπαϊωάννου

Όταν ο  βασιλιάς Παύλος πήγε στα μπουζούκια στου Παπαϊωάννου

Το λαϊκό κέντρο «Η Τριάνα του Χειλά» στην λεωφόρο Συγγρού 170 είναι ίσως το διασημότερο μαγαζί στην ιστορία της λαϊκής μας μουσικής, καθώς γνωρίζουμε όλοι ότι φιλοξένησε στη μαρκίζα του την ελίτ του ελληνικού τραγουδιού.

Ο ιδιοκτήτης του, ο Βασίλης Χειλάς, επέστρεψε από την Αμερική, από όπου απελάθηκε ως μαφιόζος και συνεργάτης του Αλ Καπόνε, και δημιούργησε ένα μαγαζί με κανόνες και ευπρέπεια στην οποία είχε υποκλιθεί και ο απαιτητικός ως καλλιτέχνης Στέλιος Καζαντζίδης.

Στα χρόνια του '50, στην Συγγρού οι νύχτες γίνονταν αφορμή για ξεφάντωμα και λαϊκό γλέντι. Ο κόσμος έκανε ουρές για να ακούσει τον ρεμπέτη Γιάννη Παπαϊωάννου να παίζει και να τραγουδά τα σουξέ του.

Ένα βράδυ ο βασιλιάς Παύλος επέστρεφε με την πομπή του μέσω της λεωφόρου Συγγρού προς τα Ανάκτορα και βλέποντας αυτές τις ουρές έξω από την «Τριάνα του Χειλά» ρώτησε τι συμβαίνει. Επειδή μάλλον δεν ικανοποιήθηκε από τις εξηγήσεις της φρουράς του ζήτησε από τον οδηγό του να σταματήσει, για να διαπιστώσει ο ίδιος με τα μάτια του το αξιοπερίεργο φαινόμενο «Γιάννης Παπαϊωάννου».

Λέγεται ότι ο βασιλιάς μπήκε ινγκόγκνιτο στο μαγαζί, άκουσε τις πενιές του Παπαϊωάννου, μεράκλωσε με τα τραγούδια του κι έφυγε ήσυχα-ήσυχα χωρίς να αναφέρει έκτοτε σε κανένα τη νυχτερινή παρασπονδία του. Ωραίες εποχές για το λαϊκό τραγούδι. Ακόμα και οι βασιλιάδες μεράκλωναν με τις πενιές και τα τραγούδια των μεγάλων δασκάλων.

Ο Βασιλιάς Παύλος επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Θεολόγων - Ιδεολογικές,  πολιτικές και συμβολικές αναγνώσεις - e-Πρόλογος