Μπράβοι βγάζουν τα κουμπούρια έξω από τη «Μαντουμπάλα». Μέσα τραγουδούσε ο Καζαντζίδης

Οι δύο μεγάλοι μπράβοι  του ’60 θα αναμετρηθούν μια νύχτα έξω από το  κέντρο «Μαντουμπάλα» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μέσα τραγουδούσε ο Καζαντζίδης.

Μπράβοι βγάζουν τα κουμπούρια έξω από τη «Μαντουμπάλα». Μέσα τραγουδούσε ο Καζαντζίδης

Το περιστατικό της μεγάλης εκείνης νύχτας θυμίζει «Φαρ-Ουέστ» στην Αθήνα του ’60.

Η ιστορία της οικογένειας των Κατελάνων είναι πια γνωστή και καταγεγραμμένη στο συναξάρι των ιστοριών της Αθηναϊκής νύχτας. Πρόκειται για μια οικογένεια νταήδων που έδρασαν από τα χρόνια του μεσοπολέμου μέχρι και την δεκαετία του ΄60 και υπήρξαν ο φόβος και ο τρόμος για τους νυχτερινούς επισκέπτες στα μπουζούκια.

Έχουν καταγραφεί αρκετά επεισόδια βίας και αγριότητας στα οποία πρωταγωνιστεί η οικογένεια αυτή που σύμφωνα με όσα λέει ο Βαμβακάρης ήταν χασάπηδες στο επάγγελμα και Μανιάτες στην καταγωγή.

Οι Κατελάνοι εμπλέκονται μετεμφυλιακά στον ξυλοδαρμό της Σωτηρίας Μπέλλου στο Χάραμα, ενώ ο αρχηγός τους, ο διαβόητος Νίκος Κατελάνος προκάλεσε ένα εξευτελιστικό επεισόδιο εις βάρος του Καζαντζίδη που αναγκάστηκε υπό την απειλή όπλου να πει 22 φορές το ίδιο τραγούδι.

Ο Νίκος Κατελάνος εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής σε μια μονομαχία που παραπέμπει σε γουέστερν έξω από το κέντρο «Μαντουμπάλα» στο οποίο τραγουδούσε ο Στέλιος Καζαντζίδης. Δεν έχει διευκρινιστεί ο λόγος για τον οποίο αυτός και ένας άλλος φοβερός μπράβος της νύχτας, ο Ντίνος Μαργαρίτης τράβηξαν κουμπούρια. Συχνά όλα αυτά συνέβαιναν «δι’ ασήμαντον αφορμήν».

Πιθανότατα ο τσαμπουκάς να ξεκίνησε ως διεκδίκηση της προστασίας του συγκεκριμένου κέντρου. Πάντως το επεισόδιο αυτό έλαβε χώρα λίγο μετά την «μαγκιά» εις βάρος του Καζαντζίδη. Ίσως η διεύθυνση του κέντρου θα ήθελε με αυτό τον τρόπο να αποτρέψει παρόμοια επεισόδια στο μέλλον. Ήταν εύθραυστη η ισορροπία του τρόμου ανάμεσα στους μαγαζάτορες και τους μπράβους και ανάμεσα σε αυτές τις συμπληγάδες οι καλλιτέχνες έπρεπε να ελίσσονται με προσοχή.

Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα ήταν η κατάληξη της μονομαχίας Κατελάνου-Μαργαρίτη. Ο δεύτερος τραυμάτισε σοβαρά τον πρώτο. Μετά τον τραυματισμό του ο Νίκος Κατελάνος αποσύρθηκε από τη νύχτα και από τα μπραβιλίκια κάθε μορφής.