Αυτά ήταν τα μεροκάματα των ηθοποιών στην Φίνος Φιλμ

Πόσα  χρήματα έπαιρναν οι ηθοποιοί από τις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που απολαμβάνουμε ακόμα και σήμερα;

Αυτά ήταν τα μεροκάματα των ηθοποιών στην Φίνος Φιλμ

Είχε κι η Ελλάδα το δικό της Χόλιγουντ, κι όσο άντεξε αυτό μας έδωσε ταινίες και σταρ που ακόμα και σήμερα μας αφορούν. Στη μοιρασιά της λάμψης του ελληνικού σινεμά το μερίδιο του λέοντος το είχε φυσικά η Φίνος Φιλμ, και λόγω «ρεπερτορίου» και ονομάτων αλλά κυρίως λόγω ποιότητας, έστω κι αν όλα γίνονταν στην ουσία με πενιχρά μέσα.

Οι ηθοποιοί που παρέλασαν από το πανί είχαν επίσης μερίδιο από τα κέρδη, άλλος μεγαλύτερο άλλος μικρότερο. Οι περισσότεροι από αυτούς δήλωναν εκ των υστέρων ότι δεν αμείφθηκαν ανάλογα με την προσφορά τους.

Δυστυχώς στην τέχνη κυριαρχούσε ανέκαθεν το σκληρό μάρκετινγκ των ονομάτων κι ένας ανταγωνισμός συχνά αθέμιτος. Σε κάθε περίπτωση τις ισορροπίες τις δημιουργούσαν οι προτιμήσεις του κοινού, που συχνά αποδεικνύονται τόσο μονολιθικές ώστε να επιστρέφουμε ξανά και ξανά στα ίδια ονόματα.

Με αυτή την έννοια έχει κάποιο ενδιαφέρον να μάθουμε ποια ήταν τα μεροκάματα των ηθοποιών στην Φίνος Φιλμ.

Και ίσως μας εκπλήξει το γεγονός ότι ο Κώστας Βουτσάς ήταν από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς με αμοιβές που ξεπερνούσαν ίσως αυτές του Κούρκουλου ή του Αλεξανδράκη.

Όπως επίσης ότι η Λάσκαρη πληρωνόταν με το μήνα από τη Φίνος Φιλμ και σίγουρα ήταν ριγμένη σε σχέση με την Βουγιουκλάκη και τον Βουτσά που πληρώνονταν ανά ταινία.

Συγκεκριμένα στην κορυφή της λίστας φιγουράρει ποια άλλη -η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η αμοιβή της ανά ταινία έφτανε συχνά τις 500.000 δραχμές. Ο παρτενέρ της Δημήτρης Παπαμιχαήλ δεν έμενε παραπονεμένος, αφού ο «μισθός» του ήταν 300.000 ανά ταινία.

Αλλά κι ο Βουτσάς δεν πήγαινε πίσω, αφού σύμφωνα όσα δήλωνε κατά καιρούς, εξασφάλιζε αμοιβή 250.000 σε κάθε ταινία του. Αντίθετα η Ζωή Λάσκαρη που πληρωνόταν με μηνιάτικο, δεν κατάφερνε να ξεπεράσει τις 260.000 δραχμές το χρόνο και όσο για την Καραγιάννη και την Χρονοπούλου οι αμοιβές τους ανά ταινία ανέρχονταν σε 80.000 δραχμές. Για να έχει κάποιος μια τάξη μεγέθους, παραθέτουμε τη δήλωση του Βουτσά που υποστηρίζει ότι με τα λεφτά από μια ταινία αγόραζε ένα τεσσάρι στην Πατησίων.