Ντελφίν Λαλορί: Η κατά συρροήν δολοφόνος της καλής κοινωνίας που διαμέλιζε τους σκλάβους της
Η Μαντάμ Ντελφίν Λαλορί, ήταν μια πλούσια και ισχυρή δουλοκτήτρια στις αρχές του 19ου αιώνα στην Νέα Ορλεάνη.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Η Λαλορί γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη περίπου το 1780 από Ιρλανδό πατέρα και Γαλλίδα μητέρα της καλής κοινωνίας. Η μικρή αριστοκράτισσα εξελίχθηκε σε γοητευτική και ιδιαίτερα όμορφη γυναίκα. Ωστόσο, το κάλλος και η χάρη της έκρυβαν απαράμιλλο σκοτάδι. Πίσω από τις κλειστές πόρτες της έπαυλής της στη Γαλλική Συνοικία, βασάνιζε και δολοφονούσε τους δούλους της.
Ποια ήταν η Μαντάμ Ντελφίν Λαλορί
Η Ντελφίν Λαλορί ήταν κόρη ενός Ιρλανδού μετανάστη που εγκαταστάθηκε στη Νέα Ορλεάνη κατά την περίοδο της γαλλικής αποικιοκρατίας. Οι γονείς της ήταν σημαντικά μέλη της τοπικής κοινότητας και ο ξάδερφος της ήταν ο δήμαρχος της πόλης από το 1815-1820.
Η Ντελφίν Λαλορί παντρεύτηκε τρεις φορές. Στους συζύγους της περιλαμβανόταν ένας Ισπανός βασιλικός αξιωματικός, ένας σημαντικός τοπικός τραπεζίτης και ο γιατρός, ο Λουί Λα Λορί. Η Ντελφίν Ντελφίν Λαλορί είχε αποκτήσει έξι παιδιά από τους τρεις συζύγους της. Ωστόσο, μόνο δύο κόρες ζούσαν μαζί της στην έπαυλη της Ρόγιαλ Στριτ. Σταδιακά η Ντελφίν αγόρασε πολλούς δούλους. Παρόλο που ο γάμος ήταν ό,τι αναζητούσαν οι περισσότερες γυναίκες εκείνη την εποχή, η όμορφη αριστοκράτισσα ήταν ασυνήθιστα ανεξάρτητη. Μάλιστα είχε δικές της «επιχειρήσεις» και πλούτη και επέμενε να τα διαχειρίζεται μόνη της.
Κανείς δεν ήξερε ότι αυτές οι «επιχειρήσεις» περιλάμβαναν βασανιστήρια και δολοφονίες των σκλάβων του σπιτιού της. Αν και οι περισσότερες επίσημες αναφορές υποστηρίζουν ότι ήταν άμεσα υπεύθυνη για τους βασανιστικούς θανάτους τεσσάρων σκλάβων, εικάζεται ότι τα θύματά της ήταν πολύ περισσότερα. Οι μακάβριες δολοφονίες της την καθιστούν μια από τις πιο διαβόητες γυναίκες και κατά συρροή δολοφόνους στην αμερικανική ιστορία.
Η έπαυλη της Ρόγιαλ Στρίτ
Εξωτερικά το σπίτι της Ρόγιαλ Στρίτ ήταν κομψό και όσοι το παρατηρούσαν αντιλαμβάνονταν αμέσως την κοινωνική θέση του ιδιοκτήτη. Η Μαντάμ Ντελφίν Λαλορί αγόρασε το ακίνητο της Γαλλικής Συνοικίας έναντι 33.000 δολαρίων το 1831. Πιθανότατα χρησιμοποίησε χρήματα που κληρονόμησε ως χήρα δύο συζύγων. Τον επόμενο χρόνο έχτισε το διώροφο αρχοντικό και προσάρτησε τις κατοικίες των σκλάβων. Εκείνη την εποχή, το αρχοντικό του Ντελφίν Λαλορί ήταν ένα από τα ψηλότερα κτίρια στη γαλλική συνοικία.
Μέσα, το σπίτι δεν ήταν τόσο ειδυλλιακό. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που κουτσομπόλευαν την σαδιστική πλευρά της Μαντάμ Λαλορί και την αγάπη της για την κακοποίηση των σκλάβων. Μέσα σε δύο χρόνια η Λαλορί μπήκε στο στόχαστρο των τοπικών αρχών.
Το περιστατικό με τα μαλλιά
Μια μέρα Ντελφίν Λαλορί ταράχτηκε όταν μια από τις σκλάβες της, ένα 12χρονο κορίτσι με το όνομα Λία, έπιασε ένα κόμπο ενώ της βούρτσιζε τα μαλλιά. Άρπαξε ένα μαστίγιο και κυνήγησε τη Λία που έτρεξε προς το δεύτερο όροφο και κατέφυγε στη σοφίτα και στην οροφή της έπαυλης. Τι συνέβη στη συνέχεια είναι ένα θέμα εικασιών που συζητείται ακόμα στη Νέα Ορλεάνη. Κάποιοι λένε ότι η Ντελφίν την έσπρωξε. Άλλοι ότι η Λία πήδηξε μόνη της στο κενό. Το μόνο που είναι γνωστό με βεβαιότητα είναι ότι η μικρή έπεσε από την οροφή της έπαυλης.
Ακολούθησε έρευνα και το δικαστήριο έκρινε την Ντελφίν Λαλορί ένοχη για παράνομη σκληρότητα εναντίον εννέα σκλάβων. Ως αποτέλεσμα, πλήρωσε πρόστιμο και έχασε τους σκλάβους της.
Η Ντελφίν Λαλορί αγοράζει πίσω τους σκλάβους της
Η παμπόνηρη Λαλορί έπεισε τους συγγενείς της να αγοράσουν τους σκλάβους της και να τους πουλήσουν ξανά στην ίδια. Έτσι οι σκλάβοι επέστρεψαν στην έπαυλη της Ρόγιαλ Στριτ νύχτα. Οι σκλάβοι γνώριζαν ότι η Ντελφίν Λαλορί τους έφερε πίσω για να τους δώσει ένα μάθημα με τη μορφή βασανιστηρίων.
Η μάγειρας βάζει φωτιά στην έπαυλη
Το πρωί της 10ης Απριλίου 1884, μια από τους σκλάβους της Ντελφίν Λαλορί αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να αντέξει άλλο τον τρόμο στην Ρόγιαλ Στριτ. Η Ντελφίν Λαλορί την είχε αλυσοδέσει σε μια σόμπα στην κουζίνα όπου εργαζόταν. Μέσα στη δυστυχία και τον φόβο της, η 70χρονη γυναίκα αποφάσισε να αυτοπυρποληθεί ελπίζοντας ότι οι φλόγες θα αφάνιζαν την εργοδότριά της και θα κατέστρεφαν το σπίτι της φρίκης.
Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα, αλλά την πρόλαβαν και την περιόρισαν η τοπική αστυνομία και η πυροσβεστική. Ενώ η Ντελφίν Λαλορί πάλευε να σώσει τα έπιπλά της, οι αρχές κατάφεραν να σώσουν την αλυσοδεμένη 70χρονη. Στη συνέχεια η σκλάβα ομολόγησε τον εμπρησμό. Επιπλέον, αποκάλυψε στους διασώστες της ότι όταν η Ντελφίν μετέφερε σκλάβους στον πάνω όροφο της έπαυλης δεν τους ξανάβλεπε κανείς.
Οι περαστικοί που συμμετείχαν στον έλεγχο της φωτιάς προσπάθησαν να βοηθήσουν τις αρχές στην εκκένωση της έπαυλης. Όταν βρήκαν την πόρτα των σκλάβων κλειδωμένη, η Ντελφίν Λαλορί και ο σύζυγός της αρνήθηκαν να παραδώσουν το κλειδί. Κάτοικοι της περιοχής ανέλαβαν να σπάσουν την πόρτα. Αυτό που τους αντίκρισαν στην άλλη πλευρά της πόρτα ήταν ένα σκηνικό φρίκης που άφησε ένα διαρκές αποτύπωμα στη συλλογική ψυχή της Αμερικής.
Φυλακισμένα όντα με διαμελισμένα άκρα υπήρχαν παντού. Από το ταβάνι, κρέμονταν εφτά άνθρωποι, με χοντρά σιδερένια κολάρα γύρω απ’ το λαιμό τους. Σε ένα άλλο σημείο, βρισκόταν μία ηλικιωμένη μαύρη γυναίκα με μια τεράστια πληγή στο κρανίο. «Κάποιοι άνθρωποι καλύτερα να κάθονται στα σπίτια τους και να μην έρχονται στα σπίτια άλλων για να διατάζουν και να μπλέκονται στα πόδια τους» ισχυρίστηκε ο σύζυγος της Λαλορί όταν τον ρώτησαν εάν γνώριζε τι γινόταν μέσα στη σοφίτα. Η αντίδραση του ζεύγους ήταν φυσικό να εξαγριώσει το πλήθος.
Η καταστροφή της έπαυλης από το εξαγριωμένο πλήθος
Ο εξαγριωμένος όχλος εισέβαλε στο σπίτι αμέσως μετά τη φρικτή ανακάλυψη καταστρέφοντας τα πάντα. Τίποτα δεν ξέφυγε από την οργή τους. Στο τέλος μόνο οι τοίχοι της έπαυλης έμειναν όρθιοι.
Η απόδραση
Η πολυμήχανη Ντελφίν Λαλορί το έσκασε στο Παρίσι, όπου φέρεται να πέθανε στις 7 Δεκεμβρίου 1849. Η σορός της επέστρεψε στην νέα Ορλεάνη και η διαβόητη κακούργα κηδεύτηκε στο νεκροταφείο του Σαιν Λούις.
Στοιχεία αντλήθηκαν από huffingtonpost.gr - Historicmysteries