Όταν ο Σινάτρα ρεζίλεψε την Ελληνική κυβέρνηση: «Τόσα χρήματα πήρατε...»

Ο έρωτας του Φρανκ Σινάτρα για την Ελλάδα άρχισε το 1961 από μια παράσταση αρχαίας τραγωδίας σε ένα θεατράκι στο Λος Άντζελες το επονομαζόμενο και Greek Theater. Εκεί η «Φωνή» όπως ήταν το προσωνύμιο του Φράνκι, παρακολούθησε την παράσταση της «Ηλέκτρας». 

Όταν ο Σινάτρα ρεζίλεψε την Ελληνική κυβέρνηση: «Τόσα χρήματα πήρατε...»

Ο διάσημος τραγουδιστής εντυπωσιάστηκε τόσο από τα υψηλά νοήματα του έργου ώστε ήρθε την ίδια μέρα σε επαφή με τον Θόδωρο Κρίτα και ένα χρόνο μετά του πρότεινε τη διοργάνωση δύο συναυλιών κάτω από τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης. Ο Σινάτρα έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι με το ιδιωτικό του αεροπλάνο και κατάλυσε σ’ ένα ήσυχο ξενοδοχείο εκτός πρωτευούσης. Ακολούθησαν δυο συναυλίες στο κατάμεστο Ηρώδειο.

Στη δεύτερη εμφάνισή του και με το Αθηναϊκό κοινό να παραληρεί, διέκοψε την συναυλία στη μέση, για να πιει λίγο τσάι και να ξεστομίσει την αξέχαστη ατάκα του που είχε στόχο τις ελληνικές κυβερνήσεις της εποχής. «Τόσα χρήματα πήρατε από το σχέδιο Μάρσαλ και αφήσατε το θέατρο σε αυτά τα χάλια;» Το κοινό τον αποθέωσε.

Φυσικά το αυτί των ιθυνόντων της χώρας δεν ίδρωσε. Βρισκόμασταν βέβαια στον καιρό της αναδόμησης αλλά ένα μεγάλο μέρος από το κρατικό βαλάντιο εξυπηρετούσε τότε όπως και σήμερα τους «ημετέρους» που αποτελούσαν και αποτελούν τη μεγαλύτερη πληγή της σύγχρονης Ελλάδας. Κι επειδή οι πολιτικοί μας έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια της πιο βάναυσης αμορφωσιάς δεν θα περίμενε κανείς ότι θα επεδείκνυαν οποιαδήποτε ευαισθησία.

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω», λοιπόν η «Φωνή» του 20ου αιώνα σε μια Ελλάδα ερημιάς και κατατρεγμού.