Αν ρωτήσετε τους παλαιότερους τι σόι παίκτης ήταν ο Αργυρούδης, μια λέξη θα ακούσετε: Καλλιτέχνης.

Ο Ρομαίν μιλούσε στην μπάλα. Του άρεσαν τα φάλτσα όσο κανενός άλλου. Είχε σκοράρει με φαλτσαριστά σουτ κόντρα στον Πανιώνιο και εναντίον του Πανσερραϊκού. Με την Παναχαϊκή, όπως διηγούνται οι αυτόπτες μάρτυρες, είχε βάλει γκολ σημαδεύοντας την εστία, ενώ βρισκόταν δίπλα στο κόρνερ και σχεδόν πάνω στη γραμμή. 

Αν ρωτήσετε τους παλαιότερους τι σόι παίκτης ήταν ο Αργυρούδης, μια λέξη θα ακούσετε: Καλλιτέχνης.

Στην αιωνιότητα, βεβαίως, έχουν περάσει τα δύο γκολ με τον Παναθηναϊκό. Το περίφημο τακουνάκι στη Λεωφόρο και το τρίτο στο «Καραϊσκάκη», που εξαγρίωσε τους «πράσινους», με τον Βασίλη Κωνσταντίνου να κυνηγάει τον Τάκη Συνετόπουλο και το ματς να διακόπτεται. Σε αυτό το γκολ ο Αργυρούδης λένε ότι κυνήγησε την ταπείνωση του Κωνσταντίνου. Μάλλον έχουν δίκιο.

Επίσης, ο φινετσάτος Ρομαίν δεν μπορούσε να συνηθίσει με τίποτε την πραγματικότητα των ελληνικών γηπέδων, αφού πάρα πολλά ήταν... ξερά και δυσκολευόταν να παίξει. Συνηθισμένος από το χορτάρι στη Γαλλία, ο Αργυρούδης δεν πίστευε στα μάτια του αντικρίζοντας αγωνιστικούς χώρους με χώμα, που κάθε πτώση προκαλούσε γδαρσίματα και πόνο.

Παρόλα αυτά σε ένα χωματένιο γήπεδο και σε ένα ιδιαίτερα επεισοδιακό παιχνίδι, ο Ελληνογάλλος άσος έβαλε ένα από τα ομορφότερα γκολ στην εν Ελλάδι καριέρα του. Στο 14ο λεπτό πήρε την μπάλα μέσα στην περιοχή και σε πλάγια θέση με το κεφάλι. Ο Λευτέρης Πουπάκης, που τότε έπαιζε στο Αιγάλεω, έκανε έξοδο, και ο Αργυρούδης από πολύ πλάγια κατάφερε να στείλει την μπάλα (με φαλτσαριστό σουτ, φυσικά) στα δίχτυα.

Στους πανηγυρισμούς, μάλιστα, έφαγε και κάτι ψιλές. Οι ψιλές έγιναν... χοντρές όταν ο Τριαντάφυλλος έκανε το 2-0, καθώς του όρμησαν όλοι οι Αιγαλεώτες, σε μια σύρραξη όπου αποβλήθηκε ο Βασίλης Σιώκος!

Αν και συνήθως ο σέντερ-μπακ (και αρχηγός) του Ολυμπιακού ήταν ήρεμος, βλέποντας την επίθεση έφυγε από την περιοχή του και έκανε κίνηση καράτε. Ο διαιτητής φυσικά του έδειξε κόκκινη κάρτα. Ο Αργυρούδης πάντως (στο ξερό γήπεδο) έκανε χατ-τρικ, ενώ και στο τρίτο γκολ είχε περάσει πάλι τον τερματοφύλακα (τον αναπληρωματικό του Πουπάκη, που είχε γίνει αλλαγή).

Για την ιστορία, ο αγώνας τελείωσε 6-1, με τον Τριαντάφυλλο να βάζει δύο γκολ και τον Γιούτσο να σκοράρει επίσης.

ΥΓ. Σε αντίθεση με τον Τριαντάφυλλο, ο Ρομαίν Αργυρούδης δεν πρωταγωνιστούσε στα εξώφυλλα των περιοδικών, παρά μόνο των αθλητικών. Ίσως γιατί η σύζυγός του Ντομινίκ ήταν χαμηλών τόνων και μάλλον αισθανόταν άβολα στην Ελλάδα της δικτατορίας, καθώς ο πατέρας της ήταν μέλος του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος!

Πηγή: Ένθετο στην εφημερίδα ΦΩΣ 27/2/2018