Η sold out παράσταση «Δημοκρατία του Μπακλαβά» και η πραγματικότητα με το «Νησί των Ρόδων»

Η "Δημοκρατία του Μπακλαβά". Δράμα, κωμωδία, σουρεαλισμός και πρωτότυπο σενάριο συνθέτουν την sold out - κωμωδία του Φεστιβάλ Αθηνών,που παίζεται πλέον στο Αμφιθέατρο της Πλάκας. Η σύνδεση του με την πραγματική ιστορία, που αφορά ένα ανεξάρτητο νησί στα ανοιχτά του Ρίμινι, το "Νησί των Ρόδων".

Η sold out παράσταση «Δημοκρατία του Μπακλαβά» και η πραγματικότητα με το «Νησί των Ρόδων»

Η Δημοκρατία του Μπακλαβά. Δράμα, κωμωδία, σουρεαλισμός και πρωτότυπο σενάριο συνθέτουν την sold out - κωμωδία του Φεστιβάλ Αθηνών,που ανέβηκε για 15 μόνο παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο (Αγγελικής Χατζημιχάλη 15 & Ανδριανού, Αθήνα).

Ένα ελληνοτουρκικό νεανικό ζευγάρι, η Σοφία και ο Φατίχ, γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν ως φοιτητές σε μια χώρα της Δύσης, ανοίγουν ένα μπακλαβατζίδικο, στην ιστορική πόλη του Μεσολογγίου (γενέτειρα της Ελληνίδας). Όταν όμως βρεθούν αντιμέτωποι με την παραδοσιακή εχθρότητα ανάμεσα στις δύο χώρες και τον ρατσισμό της τοπικής κοινωνίας αποφασίζουν να ανακηρύξουν την επιχείρηση τους σε ανεξάρτητο κράτος, την “Δημοκρατία του Μπακλαβά” . Έχει δικό του κρυπτονόμισμα, το fistiκ-coin, ενώ το νησί διοργανώνει και πολιτιστικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την συναυλία των Bakla-Sabbath κατά το Black Sabbath που τραγουδούν σε ροκ διασκευή το γνωστό “Σαν βγαίνει ο Χότζας στο τζαμί”.

Στο νησί έρχονται και πρόσφυγες, η πολυκοσμία φέρνει προβλήματα και ένας εξ αυτών, χάκερ του διαδικτύου, δικτυώνει τη Δημοκρατία με τον έξω κόσμο. Η παρουσία τους προκαλεί το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης, που χρησιμοποιεί τα ΜΑΤ και διαλύει τα πάντα, αφήνοντας πίσω νεκρούς και συντρίμμια, με τον γιό τους , τον Μεζέ(κοινή λέξη στις δύο γλώσσες), να πηγαίνει σε εκκλησιαστικό ίδρυμα, όπου του δίνουν το όνομα “Μιχάλης”. Καυστικό χιούμορ με βέλη κατά των δυο κρατών και τις γενοκτονίες τους, τόσο στην Χίο, όσο και στην Τριπολιτσά.

Οι τέσσερις ηθοποιοί έδεσαν αρμονικά, με τον Γιώργο Κατσή να ξεχωρίζει και να δίνει ρεστιτάλ. Πολυτάλαντοι όλοι τους, με κίνηση, χορό, τραγούδι και αιχμηρές ατάκες, σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά.

H πραγματική ιστορία "Το Νησί των Ρόδων"

Στην πραγματική ζωή υπήρχε ανεξάρτητο νησί. Το Νησί των Ρόδων, που έγινε γρήγορα πασίγνωστο και στις 24 Ιουνίου του 1968 ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος υπό το όνομα «Insulo de la Rozoj», απόδοση του όρου στην τεχνητή γλώσσα Εσπεράντο.

* H εξέδρα του νησιού των Ρόδων

Ο Ρόζα και λίγοι ακόμη άνθρωποι έγιναν οι πρώτοι πολίτες του, ενώ οι Ιταλοί από τις γύρω περιοχές προσέτρεχαν στο... ανεξάρτητο αυτό κράτος για να διασκεδάσουν, χωρίς περιορισμούς. Ο Ρόζα είχε κατασκευάσει αναψυκτήριο, μπαρ και πλήρως λειτουργικές τουαλέτες. Παράλληλα, στην πλατφόρμα λειτουργούσε ταχυδρομείο ενώ λέγεται πως είχε δημιουργηθεί και νόμισμα το «Mill».

Στις 13 Φεβρουαρίου 1968 και με την χρήση δυναμίτη και αφού προηγουμένως είχε φροντιστεί να μην υπάρχει κανείς επάνω, το Νησί των Ρόδων γκρεμίστηκε βάζοντας έτσι τέλος στο όραμα του Τζιόρτζιο Ρόζα.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάνθηκε, όπως σημειώνει η ταινία στο τέλος της, πως δεν μπορεί να ασχοληθεί με την υπόθεση καθώς το Νησί των Ρόδων ήταν... εκτός ευρωπαϊκής επικράτειας αναγνωρίζοντάς το με αυτόν τον τρόπο ως «ανεξάρτητο κράτος».

Η υπόθεση υπήρξε και ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν τον ΟΗΕστο να επιτρέψει στα κράτη να επεκτείνουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΛΑΒΑ"

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς

Κείμενο: Γεράσιμος Μπέκας, Μιχάλης Πητίδης, Ανέστης Αζάς

Βοηθός σκηνοθέτη- Δραματουργική Συνεργασία: Μιχάλης Πητίδης

Σκηνογραφία: Ελένη Στρούλια

Συνεργασία στησκηνογραφία: Ζαΐρα Φαληρέα

Προσαρμογή Σκηνικών για το Αμφιθέατρο:David Negrin, Γεώργιος Κολιός

Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα

Φώτα: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Προσαρμογή φωτισμών για το Αμφιθέατρο: Δήμητρα Αλουτζανίδου

Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης

Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου

Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος

Φωτογραφίες Παράστασης: Πηνελόπη Γερασίμου

Διεύθυνση Παραγωγής: Κωστής Παναγιωτόπουλος

Ηθοποιοί: Cem Yigit Üzümoglu, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιώργος Κατσής, Gary Salomon

*Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Μία παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών 2021 σε συμπαραγωγή της „Projector“AMKE με την „ΛΥΚΟΦΩΣ“ ΑΜΚΕ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις: Ως 13 Φεβρουαρίου 2022

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: Πέμπτη έως Κυριακή στις 21:00,

Σάββατο επιπλέον απογευματινή παράσταση στις 17:00.

Εισιτήρια: 17-15- 12 (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ)

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/i-dimokratia-tou-mpaklava/?eventid=7095&showid=46724

Χώρος : Αμφι- Θέατρο (Αγγελικής Χατζημιχάλη 15 & Ανδριανού, Αθήνα)

Διάρκεια: 100 λεπτά.