Zodiac: Ο ασύλληπτος serial killer, η ανεξιχνίαστη υπόθεση, το βιβλίο, η ταινία

Το Zodiac Killer είναι το ψευδώνυμο ενός κατά συρροή δολοφόνου που δρούσε στη Βόρεια Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και παραμένει ως η πιο διάσημη ανεξιχνίαστη υπόθεση δολοφονίας στην αμερικανική ιστορία.

 Zodiac: Ο  ασύλληπτος serial killer, η ανεξιχνίαστη υπόθεση, το βιβλίο, η ταινία

Ο Zodiac (ζωδιακός κύκλος) δολοφόνησε πέντε άτομα στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο μεταξύ Δεκεμβρίου 1968 και Οκτωβρίου 1969, σε αγροτικές, αστικές και προαστιακές περιοχές. Στόχευσε νεαρά ζευγάρια και έναν μοναχικό άνδρα οδηγό ταξί στην Benicia , στο Vallejo , στην κομητεία Napa και στο Σαν Φρανσίσκο . Δύο από τα άτομα που δέχθηκαν επίθεση επέζησαν. Ο Zodiac πάντως ισχυρίστηκε ότι είχε δολοφονήσει 37 θύματα σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ.

Ο Zodiac δημιούργησε μια σειρά από χλευαστικά γράμματα και κάρτες που ταχυδρομούσε σε περιφερειακές εφημερίδες, απειλώντας με βομβαρδισμούς αν δεν τυπώνονταν. Ορισμένα από τα γράμματα περιελάμβαναν κρυπτογραφήματα , ή κρυπτογράμματα , στα οποία ο δολοφόνος ισχυριζόταν ότι μάζευε τα θύματά του ως σκλάβους για τη μετά θάνατον ζωή . Από τους τέσσερις κρυπτογράφους που έφτιαξε οι δύο παραμένουν άλυτοι και ο ένας χρειάστηκε 51 χρόνια για να σπάσει. Ο μόνος ύποπτος που κατονομάστηκε ποτέ δημόσια ήταν ο Άρθουρ Λι Άλεν , πρώην δάσκαλος δημοτικού σχολείου και καταδικασμένος σεξουαλικός δράστης που πέθανε το 1992.

Το αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο χαρακτήρισε την υπόθεση "ανενεργή" τον Απρίλιο του 2004, αλλά την άνοιξε ξανά κάποια στιγμή πριν από τον Μάρτιο του 2007. Η υπόθεση παραμένει επίσης ανοιχτή στην πόλη Vallejo, επίσης όπως στην κομητεία Νάπα και την κομητεία Σολάνο. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Καλιφόρνια διατηρεί ανοιχτό φάκελο για τις δολοφονίες Zodiac από το 1969.

Το 2002, το SFPD ανέπτυξε ένα μερικό προφίλ DNA από το σάλιο σε γραμματόσημα και φακέλους με τα γράμματα του Zodiac και το συνέκρινε με του Άρθουρ Λι. Έγινε επίσης σύγκριση με το DNA του Ντον Τσένιε, ο οποίος ήταν στενός φίλος του Άλεν και το πρώτο άτομο που πρότεινε ότι ο ίδιος ότι μπορεί να είναι ο Zodiac Killer. Δεδομένου ότι κανένα αποτέλεσμα της δοκιμής δεν έδειξε ταίριασμα, ο Allen και ο Cheney αποκλείστηκαν ως συνεισφέροντες του DNA.

Το βιβλίο Zodiac του Robert Graysmith κατέγραψε τον Άρθουρ Λι Άλεν, ως πιθανό ύποπτο και μάλιστα του είχε πάρει και συνέντευξη. Το 2007, ο Γκρέισμιθ αρκετοί αστυνομικοί ντετέκτιβ περιέγραψαν τον Άλεν ως τον πιο πιθανό ύποπτο.

Η ταινία Zodiac είναι θρίλερ μυστηρίου αμερικανικής παραγωγής του 2007, σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Φίντσερ και σενάριο του Τζέιμς Βαντέρμπιλτ, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Ρόμπερτ Γκρέισμιθ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τζέικ Τζίλενχαλ, Μαρκ Ράφαλο, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Άντονι Έντουαρντς, μαζί με τους Μπράιαν Κοξ, Ηλίας Κοτέας, Τζον Κάρολ Λιντς και Ντέρμοτ Μάλρονεϊ.

Η ταινία έλαβε ως επί το πλείστον θετικές κριτικές, με επαίνους για το σενάριο, τη σκηνοθεσία, τις ερμηνείες και την ιστορική ακρίβεια. Η ταινία προτάθηκε για πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Saturn για Καλύτερη Δράση, Περιπέτεια ή Θρίλερ. Στο box office κέρδισε πάνω από 84,7 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως με έναν προϋπολογισμό παραγωγής 65 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε μια δημοσκόπηση που διενήργησε το BBC το 2016, ο Zodiac ψηφίστηκε ως η 12η καλύτερη ταινία του 21ου αιώνα.