Όταν στην Τούμπα είχε 40.000 οπαδούς του Ολυμπιακού και 300 του ΠΑΟΚ

Το παρασκήνιο του αγώνα Ολυμπιακός- Διναμό Κιέβου 2-2, με 40.000 οπαδούς του Ολυμπιακού στην Τούμπα και 300 του ΠΑΟΚ.

Όταν στην Τούμπα είχε 40.000 οπαδούς του Ολυμπιακού και 300 του ΠΑΟΚ

Σεπτέμβριος 1975 και λόγω Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης όλη η Βόρεια Ελλάδα ήταν στην Θεσσαλονίκη, γι αυτό και και η Τούμπα ήταν γεμάτη από οπαδούς του Ολυμπιακού, ενώ στη Θύρα-4 βρισκόταν και 300 του ΠΑΟΚ που φώναζαν υπέρ της Διναμό Κιέβου, σε ματς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Το ματς που έληξε 2-2 , έγινε στην Τούμπα γιατί ήταν τιμωρημένο το Καραϊσκάκη και έπρεπε να παίξει ο Ολυμπιακός σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων. Και η διοίκηση του ερυθρόλευκου κλαμπ έκρινε ότι έπρεπε να αγωνιστεί η ομάδα στο μεγαλύτερο γήπεδο της Θεσσαλονίκης. Ο Ολυμπιακός ήταν τιμωρημένος και δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει (λόγω των κροτίδων στο ματς με τη Σέλτικ πριν από ένα χρόνο) το Στάδιο Καραϊσκάκη, αλλά και την εναλλακτική του λύση, το Στάδιο Πατρών, έπειτα από τα επεισόδια που ξέσπασαν μετά το ματς με την Άντερλεχτ.

Λίγες ημέρες πριν από το πρώτο ματς με τον Ολυμπιακό, η Ντινάμο νίκησε για το Super Cup Ευρώπης την Μπάγερν στο Μόναχο με 1-0. Σκόρερ του μοναδικού γκολ ήταν ο Μπλαχίν, που μετά από 15 χρόνια κάθισε στον πάγκο του Ολυμπιακού. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Ντινάμο κέρδισε 2-0 στο Κίεβο, με 2 γκολ του Μπλαχίν και ανάγκασε τον Φραντς Μπεκενμπάουερ να πει πως είναι ο κορυφαίος επιθετικός που είχε αντιμετωπίσει μετά τον Πελέ!

Η Τούμπα ήταν η κατάλληλη έδρα και βόλευε και τις δύο ομάδες, δεδομένου ότι ο ΠΑΟΚ θα υποδεχόταν την Μπαρτσελόνα(κέρδισε 1-0) για το Κύπελλο UEFA και άρα μπορούσε να ζητήσει να μεταφερθεί ο αγώνας του κατά μία ημέρα νωρίτερα (τότε όλα τα ματς διεξάγονταν την Τετάρτη, οπότε αυτό διευκόλυνε και την ΕΡΤ για τη μετάδοση). Ο Ολυμπιακός, από την πλευρά του, έβρισκε ένα έτοιμο γήπεδο όπου δεν χρειαζόταν η παραμικρή προετοιμασία. Απλά θα έδινε στον γηπεδούχο ένα μερίδιο των εισπράξεων και όλοι θα ήταν ικανοποιημένοι …

Θλιβερή παραφωνία οι 300 οπαδοί του ΠΑΟΚ οι οποίοι με πανό γραμμένο στα ρωσικά και με συνθήματα κατά του Ολυμπιακού και του Πειραιά έπιασαν ένα κομμάτι της Θύρας-4.

Η διοίκηση του ΠΑΟΚ συμπεριφέρθηκε άψογα για αυτό και η ανακοίνωση: «H διοίκησις του Ολυμπιακού σε ανακοίνωσή της ευχαριστεί τους φιλάθλους της ομάδος και τους Θεσσαλονικείς για τη θερμότατη υποδοχή των παικτών και για τη συμπαράστασή τους.

Συγχαίρει τον ΠΑΟΚ για τη νίκη του επί της Μπαρτσελόνα και εύχεται να προκριθεί στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου UEFA».

Ο Βαλέρι Λομπανόβσκι έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής ομάδας για το πώς αντέδρασε μετά το 0-2. Στο «Ολιμπίνσκι» ο Παναγιώτης Κελεσίδης για αρκετή ώρα κράτησε το 0-0. Στο 66΄, ο Βλάντιμιρ Ονισένκο, ένας σπουδαίος φορ, σκόρερ των δύο γκολ στον τελικό με τη Φερεντσβάρος, μπόρεσε να βρει τον δρόμο για τα δίχτυα. Η Διναμό Κιέβου ήταν η εθνική Σοβιετικής Ένωσης.

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 1975 (Τούμπα)

Ολυμπιακός- Διναμό Κιέβου 2-2 (34΄Κρητικόπουλος, 74΄Αϊδινιου-27΄, 30΄Κολάτοφ)

Ολυμπιακός(Βικ Μπάκιγχαμ): Κελεσίδης, Γκαϊτατζής, Αγγελής, Κυράστας, Συνετόπουλος, (46΄Αϊδινίου), Σιώκος, Βιέρα, Παμπουλής, Δεληκάρης, Κρητικόπουλος

ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ (Βαλέρι Λομπανόβσκι): Ρουντακόφ, Ζούεφ, Τρόσκιν, Ρέσκο, Φομένκο, Βερεμέεφ, Κονκόφ, Κολοτόφ, Μπούριακ, Κοτσουμπίνσκι, Μπλαχίν.

Εισιτήρια-37.563