Η Σουηδέζα ηθοποιός που έσπασε την απαγόρευση και βούτηξε στη Φοντάνα Ντι Τρέβι

Η Σουηδέζα ηθοποιός Ανίτα Έκμπεργκ ήταν συμπρωταγωνίστρια μαζί με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι στην ταινία La Dolce Vita ( Γλυκιά ζωή) του Φεντερίκο Φελίνι.

Η Σουηδέζα ηθοποιός που έσπασε την απαγόρευση και βούτηξε στη Φοντάνα Ντι Τρέβι

Ήταν η ηθοποιός που όταν αισθάνθηκε την αφόρητη πίεση των παπαράτσι να την ακολουθούν δεν δίστασε να τους απειλήσει με ένα τόξο! Το στιγμιότυπο του 1960 με τη Σουηδέζα ηθοποιό έξω από το σπίτι της στη Ρώμη να “οπλίζει” με βέλος το τόξο κατά των φωτογράφων είναι αληθινό και έγινε διεθνές θέμα χάρη στο κλικ που πρόλαβε να κάνει ο φωτογράφος Marcello Geppetti.

  • Η Σουηδέζα ηθοποιός Ανίτα Έκμπεργκ με τον Μαρτσέλλο Μαστρογιάνι στην ταινία La Dolce Vita ( Γλυκιά ζωή) του Φεντερίκο Φελίνι. Wikipedia

Η διάσημη βουτιά στη Φοντάνα Ντι Τρέβι

Η θρυλική σκηνή στη Φοντάνα ντι Τρέβι συζητήθηκε όχι μόνο για την εμφάνιση της ηθοποιού, αλλά και για την παραβίαση της αυστηρής απαγόρευσης για βουτιά στο μνημείο.

H Έκμπεργκ μπήκε μέσα στο διάσημο συντριβάνι με ένα μακρύ στράπλες μαύρο φόρεμα και κάλεσε αισθησιακά τον Μαστρογιάνι να την ακολουθήσει: “Μαρτσέλο, έλα εδώ, βιάσου!»

Ο Μαστρογιάνι την ακολούθησε γοητευμένος μέσα στο νερό δημιουργώντας μία από τις πιο κλασσικές και ρομαντικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου.

Το μοντέλο που έγινε ηθοποιός

Το 1950 κατέκτησε τον τίτλο «Μις Σουηδία» και έγινε γνωστή στο χώρο του θεάματος. Την επόμενη χρονιά ταξίδεψε στις ΗΠΑ για τον διαγωνισμό «Μις Κόσμος». Δεν κατάφερε να διακριθεί, αλλά κέρδισε ένα συμβόλαιο με τα στούντιο της Γιουνιβέρσαλ.

Εμφανίστηκε σε αρκετές ταινίες του Χόλιγουντ, πλάι σε διάσημους πρωταγωνιστές, όπως ο Τζον Γουέιν και η Λορίν Μπακόλ. Το 1959, μετά το διαζύγιό της με τον ηθοποιό Άντονι Στιλ, αποφάσισε να συνεχίσει τη σταδιοδρομία της στην Ιταλία.

Ο Φεντερίκο Φελίνι την επέλεξε για τον ρόλο της Σίλβια, μιας εντυπωσιακής ξένης ηθοποιού, η οποία ξεναγείται στη Ρώμη από έναν δημοσιογράφο σκανδαλοθηρικών περιοδικών και εφημερίδων, τον οποίο υποδύεται ο Μαστρογιάνι. Το έργο βραβεύτηκε στις Κάννες, αλλά η προβολή του έγινε μετ’ εμποδίων.

Μετά την τεράστια επιτυχία του έργου, η Έκμπεργκ συνεργάστηκε με τον Φελίνι σε άλλα τρία έργα: «Βοκκάκιος», «οι Κλόουν» και «η Συνέντευξη».

  • H Έκμπεργκ φωτογραφημένη από τον Άντρε ντι Ντιένες για το περιοδικό Esquire, Νοέμβριος 1954. Πηγή Flickr

Στην Ιταλία, εκτός από την ταινία του Φεντερίκο Φελλίνι, η Σουηδέζα ηθοποιός έπαιξε και στο έργο «Επτά φορές γυναίκα» του Βιττόριο Ντε Σίκα, ενώ συμπρωταγωνίστησε σε αμερικανικές ταινίες, κατά τη δεκαετία του ΄60, με τους Ντιν Μάρτιν και Φρανκ Σινάτρα.

Παντρεύτηκε δύο φορές, πρώτα με τον Άντονι Στιλ το 1956. Χώρισαν τρία χρόνια αργότερα. Ο γάμος της με τον Ρικ Βαν Νούτερ διήρκεσε από το 1963 έως το 1975. Οι έρωτες της συζητήθηκαν και συχνά έστρεφαν πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας. Ανάμεσα στις φημολογούμενες σχέσεις της ήταν και με τον ιδιοκτήτη της Fiat, Τζιάνι Ανιέλι.

Διεθνές σύμβολο της χρυσής εποχής του ιταλικού κινηματογράφου, όταν «το Χόλυγουντ είχε μεταφερθεί στον Τίβερι» η Ανίτα Έκμπεργκ ζούσε εδώ και χρόνια λίγο έξω από την ιταλική πρωτεύουσα, στο προάστιο Τζεντσάνο.

Είχε επιλέξει να περιορίσει τις επαφές της με παλιές της συναδέλφους διότι «δεν άντεχε τον συχνά απεριόριστο εγωκεντρισμό τους».

Έφυγε από τη ζωή στις 11 Ιανουαρίου του 2015 σε ηλικία 83 ετών.

πηγή: mixanitouxronou.gr