«Mας έβαλε φέσι...», γιατί λέμε αυτή τη φράση όταν μας χρωστούν

Μας έβαλε φέσι, λέμε εξαιτίας μιας ιστορίας με αρματολούς και Αλβανούς.

«Mας έβαλε φέσι...», γιατί λέμε αυτή τη φράση όταν μας χρωστούν

Την εποχή που οι Αλβανοί έκαναν επιδρομές στην Πελοπόννησο, οι Έλληνες για να
γλιτώσουν από τη χαντζάρα τους ανέβαιναν στα βουνά ή κατέφευγαν σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονιου.

Κάποτε όμως μερικοί Τριπολιτσιώτες με αρχηγό τον Νικητάκη Φραγκιά αποφάσισαν να τους στήσουν καρτέρι και να τους χτυπήσουν, μόλις θα έκαναν την εμφάνισή τους στα γύρω χωριά. Έτσι κι έγινε. Ένα βράδυ το καραούλι ειδοποίησε τον καπετάν Φραγκιά για την εμφάνιση μεγάλης συμμορίας. Εκείνος τότε ξύπνησε τα παλληκάρια του όλοι μαζί και με τα καροφίλια στο χέρι έπιασαν τα περάσματα. Μόλις είδαν τους Αλβανούς να πλησιάζουν, τους κύκλωσαν απ όλα τα σημεία κι άρχισαν να τους χτυπούν.

Οι Αλβανοί αποδεκατίστηκαν.Όμως ένας Έλληνας, ο Γιάννης Παπατζώρης, για να αστειευτεί με τους συντρόφους του, φόρεσε ένα αλβανικό φέσι κι άρχισε να φωνάζει
αρβανίτικα πως έρχονται δήθεν ενισχύσεις. Κάποιος από τους συντρόφους
του, ο Λιάκος Ζαφείρης, που δεν κατάλαβε το αστείο, σήκωσε το τουφέκι του και τον σημάδεψε. Το μολύβι τον βρήκε στην καρδιά και τον άφησε στον τόπο.
Ωστόσο, μερικοί από τους αρματολούς είπαν ότι ο Ζαφείρης σκότωσε επίτηδες τον Παπατζώρη επειδή εκείνος του χρωστούσε χρήματα και δεν του τα έδινε. Από τότε λοιπόν όποιος μας οφείλει χρήματα και δεν τα πληρώνει λέμε συνήθως ότι «μας έβαλε φέσι».

Με πληροφορίες από το βιβλίο του Τάκη Νατσούλη
«Λέξεις και Φράσεις Παροιμιώδεις»



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110