Σελένα: Η δολοφονία της διάσημης τραγουδίστριας από μία φανατική της θαυμάστρια

Το 1995 η διάσημη τραγουδίστρια Σελένα δολοφονείται από μία φανατική της θαυμάστρια σε δωμάτιο ξενοδοχείου. 

Σελένα: Η δολοφονία της διάσημης τραγουδίστριας από μία φανατική της θαυμάστρια

Η 23χρονη Σελένα, είχε κατακτήσει το αμερικανικό κοινό. Στη λίστα με τους “Σπουδαιότερους Λατίνους καλλιτέχνες όλων των εποχών”, το Billboard την έχει κατατάξει στην τρίτη θέση. Στα τέλη της δεκαετίας του 1999, παρότι είχε περάσει μία 5ετία από τον θάνατό της, ανακηρύχθηκε ως η Λατίνα τραγουδίστρια με τις περισσότερες πωλήσεις της δεκαετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 1995, ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το όνομα Σελένα βρισκόταν ανάμεσα στα 100 δημοφιλέστερα ονόματα νεογέννητων κοριτσιών στην χώρα. Ακόμα και η διάσημη τραγουδίστρια Σελένα Γκόμεζ (γεν. 1992) πήρε το όνομά της από την 20χρονη τότε καλλιτέχνιδα. Τα τραγούδια της Σελένα σκαρφάλωναν σταθερά στις πρώτες θέσεις των τσαρτ και τα άλμπουμ της γίνονταν χρυσά από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας τους. Ήταν η πρώτη που έκανε γνωστό το έθνικ είδος της “Τεξ-Μεξ” στις ΗΠΑ.

Η οικογένειά της είχε καταγωγή από το Μεξικό και, παρότι ζούσαν χρόνια στο Τέξας, φρόντιζαν να κρατούν ζωντανές τις ρίζες τους. Έτσι, η Σελένα μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με έντονο το μεξικανικό στοιχείο, αλλά και καλλιτεχνικά ερεθίσματα. Στα νιάτα του ο πατέρας της ήταν μουσικός και, καθώς ο ίδιος δεν γνώρισε ποτέ μεγάλη επιτυχία, ήθελε τα παιδιά του να ζήσουν το χαμένο του όνειρο. Από πολύ μικρά τα έβαζε να τραγουδούν και να δίνουν παραστάσεις. Δεν άργησε να φανεί ότι η σταρ του σπιτιού ήταν η Σελένα.

Φαν Κλαμπ

Η Γιολάντα Σαλντίβαρ,που τη δολοφόνησε, επίσης Λατίνα στην καταγωγή, ξεκίνησε να ακούει φανατικά Τεξ-Μεξ στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Τα πρώτα χρόνια, διαμήνυε ότι η Σελένα δεν ήταν του γούστου της. Ενοχλούνταν μάλιστα που η έφηβη ακόμα τραγουδίστρια κέρδιζε βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφιοι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες. Η στάση της Γιολάντα άλλαξε ριζικά όταν το 1991 πήγε για πρώτη φορά με την ανιψιά της σε συναυλία της Σελένα. Η 31χρονη τότε γυναίκα ενθουσιάστηκε με την 20χρονη περφόρμερ. Σύντομα ο ενθουσιασμός μετατράπηκε σε εμμονή. Άρχισε να πηγαίνει όλο και συχνότερα σε συναυλίες, ενώ έθεσε στόχο να την γνωρίσει προσωπικά. Η Γιολάντα Σαλντίβαρ γεννήθηκε το 1960 στο Τέξας. YouTube Δεν της έφτανε ένας χαιρετισμός ή ένα αυτόγραφο. Στην πραγματικότητα ήθελε να αναπτύξει μια πιο προσωπική σχέση μαζί της.

Τότε γεννήθηκε η ιδέα του φαν κλαμπ. Θα αναλάμβανε την οργάνωση ενός επίσημου φαν κλαμπ, όπου θα μπορούσαν να γράφονται οι θαυμαστές της Σελένα και με μία μικρή συνδρομή να έχουν ειδικά προνόμια. Η Γιολάντα βρήκε τον πατέρα και μάνατζερ της Σελένα, Αμπραάμ Κιντανίγια, και του ανέπτυξε την ιδέα της. Εκείνος πείστηκε και δέχτηκε να της το αναθέσει. Ήταν η αρχή μίας μακράς και επεισοδιακής συνεργασίας. Ο στόχος της Γιολάντα σύντομα επιτεύχθηκε. Μέσα σε λίγους μήνες γνωρίστηκε με τη Σελένα και κέρδισε την εμπιστοσύνη της. Παραιτήθηκε από το νοσοκομείο που δούλευε ως νοσοκόμα -και έβγαζε περισσότερα χρήματα- για να αφοσιωθεί πλήρως στην οργάνωση του κλαμπ. Μέχρι τα τέλη του 1994, εκτός από το φαν κλαμπ, είχε αναλάβει τη διαχείριση μιας αλυσίδας μπουτίκ που άνοιξε η τραγουδίστρια με το όνομά της. Παράλληλα, την συνόδευε σε ταξίδια και όλοι την περιέγραφαν ως το “δεξί της χέρι”. Άτομο από το στενό περιβάλλον της Σελένα είχε δηλώσει ότι η Γιολάντα θα έκανε τα πάντα για να εντυπωσιάσει την τραγουδίστρια.Υπάλληλοι της μπουτίκ ανακαλούν την Γιολάντα να αναφέρει συχνά ότι “ήθελε να γίνει σαν την Σελένα”.

Την περιέγραφαν ως “κτητική” όσον αφορά τη σχέση τους, ενώ ισχυρίστηκαν ότι κατέβαλλε προσπάθειες να απομακρύνει την Σελένα από τους υπόλοιπους υπαλλήλους. Η δικαιολογία της ήταν πως “δεν ήθελε η Σελένα να φορτώνεται με ασήμαντες έγνοιες”.

Ρήξη

Τα πρώτα σύννεφα στη φιλία και τη συνεργασία των δύο γυναικών έκαναν την εμφάνισή τους στα μέσα του 1994. Ο Αμπραάμ άρχισε να λαμβάνει πληροφορίες ότι η Γιολάντα έκλεβε χρήματα. Τα μέλη του φαν κλαμπ είχαν ξεπεράσει τις 8.000 και τα μηνιαία έσοδα ανέρχονταν πλέον σε αρκετές χιλιάδες. Αντίστοιχα η μπουτίκ πήγαινε πολύ καλά.

Ο Αμπραάμ μίλησε στην κόρη του για τις υποψίες που υπήρχαν εναντίον της Γιολάντα. Η Σελένα δεν ήθελε με τίποτα να τον πιστέψει. Έτσι, ο πατέρας αποφάσισε απλώς να κάνει μία συζήτηση με την αφοσιωμένη βοηθό. Εκείνη αρνήθηκε τις κατηγορίες και για τους επόμενους μήνες δεν έγινε κάποια κίνηση από τις δυο πλευρές. Ο Αμπραάμ Κιντανίγια ήταν μάνατζερ και πατέρας της Σελένα.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της συνεργασίας τους ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1995. Ο Αμπραάμ είχε πλέον χειροπιαστά στοιχεία ότι η Γιολάντα είχε υπεξαιρέσει 60.000 δολάρια από τα χρήματα της μπουτίκ και του φαν κλαμπ. Παρά τις δικαιολογίες που προέβαλε, αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να κρατήσει με το μέρος της την Σελένα. Άλλωστε, τους τελευταίους μήνες, είχαν συμβεί πολλά που είχαν θορυβήσει την τραγουδίστρια. Η Γιολάντα ανέκαθεν ζήλευε τους άντρες που σύναπταν σχέση με τη Σελένα. Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε ούτε όταν η νεαρή τραγουδίστρια παντρεύτηκε. Απαιτούσε να έρχεται μαζί της σε κάθε ταξίδι, ενώ δεν έχανε ευκαιρία να υπονομεύει κοντινά της άτομα ή συνεργάτες.

Στις αρχές του Μαρτίου του 1995, η Γιολάντα και ο Αμπραάμ είχαν έναν μεγάλο καβγά. Με τη σύμφωνη γνώμη της Σελένα, ο πατέρας της προχώρησε στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της Σαλντίβαρ. Πλέον δεν της επιτρεπόταν να πλησιάζει ή να ενοχλεί με οποιονδήποτε τρόπο την τραγουδίστρια. Η Σελένα πλάι στο “δεξί της χέρι”, Γιολάντα.

Δολοφονία

Ωστόσο, η 35χρονη δεν πτοήθηκε. Δεν ήταν διατεθειμένη να αφήσει τους Κιντανίγια και να προχωρήσει παρακάτω. Ξεκίνησε να παίρνει επίμονα τη Σελένα και να της ζητάει να συναντηθούν. Η τραγουδίστρια δεν ανταποκρινόταν.

Στις 30 Μαρτίου, ισχυρίστηκε ότι είχε πέσει θύμα βιασμού και την παρακάλεσε για ακόμη μια φορά να έρθει. Η Σελένα δέχτηκε. Όμως δεν πήγε μόνη και η Γιολάντα απογοητεύτηκε και έφυγε. Την επόμενη μέρα την κάλεσε ξανά. Η Σελένα δέχτηκε και πάλι να τη δει υπό τον όρο ότι θα πήγαιναν μαζί στο νοσοκομείο. Εκεί, η Γιολάντα υποβλήθηκε σε εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχε πέσει θύμα βιασμού. Οι γιατροί διέψευσαν τους ισχυρισμούς της. Αυτό εξόργισε τη Σελένα. Παρόλα αυτά, την άφησε να επιστρέψει μαζί της στο μοτέλ όπου διέμενε, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα μεταξύ τους. Τόσο τα προσωπικά, όσο και τα επαγγελματικά.

Η κατάσταση όμως ήταν ήδη τεταμένη. Μόλις μπήκαν στο δωμάτιο του μοτέλ, ο καβγάς που ξέσπασε ήταν ομηρικός. Πολλοί ένοικοι ανησύχησαν από τις φωνές, αλλά δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Λίγα λεπτά αργότερα ακούστηκε ένας πυροβολισμός.

Καταδίκη

Οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου είδαν την 35χρονη να τρέχει έξω πανικόβλητη. Έπειτα πλησίασαν στο δωμάτιο, η πόρτα του οποίου παρέμενε ανοιχτή, και είδαν την αιμόφυρτη Σελένα.

Πριν ξεψυχήσει, πρόλαβε να τους πει ότι την είχε πυροβολήσει η Γιολάντα. Οι αρχές δεν άργησαν να φτάσουν στο σημείο. Βρήκαν την Γιολάντα Σαλντίβαρ κλειδωμένη στο βαν της να οδύρεται: Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σκότωσα την καλύτερή μου φίλη!

Είχε στρέψει το όπλο στον εαυτό της και απειλούσε να αυτοκτονήσει. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να την ηρεμήσουν. Αφού άφησε το όπλο και άνοιξε την πόρτα, την συνέλαβαν. Στις καταθέσεις της, η Γιολάντα δεν μπορούσε να αρνηθεί ότι είχε σκοτώσει την Σελένα. Ισχυρίστηκε όμως ότι ήταν κατά λάθος. Σύμφωνα με την εκδοχή της, η τραγουδίστρια ήταν αυτή που κρατούσε το όπλο και απειλούσε να δώσει τέλος στη ζωή της. Στην προσπάθειά της να της το πάρει, εκπυρσοκρότησε, τραυματίζοντας τη Σελένα θανάσιμα. Το δικαστήριο δεν την πίστεψε. Όπως αποδείχτηκε, είχε αγοράσει το όπλο 20 μέρες νωρίτερα.

Μάλιστα, μέσα σε αυτό το διάστημα, είχε επιχειρήσει τουλάχιστον δύο φορές να “ξεμοναχιάσει” τη Σελένα. Συνδυαστικά με τα υπόλοιπα στοιχεία που παρουσιάστηκαν περί εμμονικής συμπεριφοράς και κτητικότητας, αλλά και σχετικά με τις κλοπές στην επιχείρηση, δεν της αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά. Οι ένορκοι έκριναν την Γιολάντα Σαλντίβαρ ένοχη ένοχη για ανθρωποκτονία Α’ βαθμού.

Στη συνέχεια ο δικαστής ανακοίνωσε την ποινή της. Ισόβια κάθειρξη, με ελάχιστο χρόνο έκτισης τα 30 χρόνια. Μέχρι σήμερα, βρίσκεται στις γυναικείες φυλακές υψίστης ασφαλείας του Γκέιτσβιλ στο Τέξας. Εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι ο φόνος δεν ήταν προμελετημένος.

Πηγή: mixanitouxronou.gr