Όταν ο Φούντας υποδύθηκε τον Μουράτη κι ο Μουράτης τον εαυτό του

Sτη θρυλική «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, ο Γιώργος Φούντας εμφανίζεται ως επιθετικός άσος του Ολυμπιακού.

Όταν ο Φούντας υποδύθηκε τον Μουράτη κι ο Μουράτης τον εαυτό του

Το 1955 είναι χωρίς αμφιβολία χρονιά σινεμά, αφού προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες ταινίες εμβληματικές του ελληνικού κινηματογράφου. Σε μία από αυτές, τη θρυλική «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, ο Γιώργος Φούντας εμφανίζεται ως επιθετικός άσος του Ολυμπιακού. Στην πραγματικότητα μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το αθλητικό παρουσιαστικό του Ανδρέα Μουράτη, ειδικά αν θεωρήσουμε ότι ο περίφημος αριστερός μπακ αποτέλεσε την επιτομή της ολυμπιακής ψυχής.

Το παράδοξο είναι ότι ο Γιώργος Φούντας υπήρξε αμετανόητος παναθηναϊκάκιας, καθώς και ότι η τελική σκηνή του δράματος δεν εκτυλίσσεται, όπως θα έπρεπε, σε κάποια γειτονιά του Πειραιά, αλλά στη Νεάπολη, στο κέντρο της Αθήνας. Όλα λοιπόν μοιάζουν κάλπικα στη θρυλική πλέον «Στέλλα». Ίσως γιατί το 1955 είναι και η χρονιά της «Κάλπικης λίρας», της σπονδυλωτής ταινίας του Γιώργου Τζαβέλλα, που θα σημαδέψει την εγχώρια δημιουργία στον χώρο της έβδομης τέχνης.

Σημειωτέον ότι ο κινηματογράφος είναι η τέχνη της δεκαετίας του ’50 και φαίνεται να αρέσει σε νέους, γέρους και παιδιά. Γίνεται το μαγικό καλειδοσκόπιο, για να ξεφύγει κανείς από την τραχιά καθημερινότητα εκείνης της εποχής. Η ζωή στο πανί είναι αλλιώς, οι πρωταγωνιστές παρουσιάζονται πάντοτε πιο όμορφοι και πιο γοητευτικοί από τον καθημερινό άνθρωπο, που έστω και για λίγο ταυτίζεται μαζί τους.

Η εποποιία του Μουράτη και των συμπαικτών του δεν θα μπορούσε να περάσει αδιάφορη από το σινεμά, τον παλμογράφο της εποχής. Ο νεαρός Βασίλης Γεωργιάδης, λάτρης του νεορρεαλισμού, τολμά να γυρίσει μια ταινία υψηλών προδιαγραφών χρησιμοποιώντας ως ηθοποιούς τούς ποδοσφαιρικούς αστέρες: δραματοποιεί το ατυχές επεισόδιο του 1953, όταν οι καρεκλοκένταυροι της ΕΠΟ όχι μόνο απέρριψαν το αίτημα των διεθνών για οδοιπορικά, αλλά τους απέκλεισαν από προσεχείς αγώνες. Ο Μουράτης, πρωταγωνιστής στο εν λόγω επεισόδιο, κρατά βασικό ρόλο στην ταινία. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, ο δημοφιλής μπακ των «ερυθρολεύκων», μολονότι αγράμματος, ανταποκρίθηκε επιτυχώς στις απαιτήσεις του ρόλου του. Τη φωνή του ντουμπλάρει ο Παντελής Ζερβός.

Στο πρωταγωνιστικό καστ της ταινίας συμμετέχουν επίσης ο ζεν πρεμιέ Λάκης Πετρόπουλος, ο Σούλης, ο Μανταλόζης, ο Δαρίβας, ο Κοτρίδης και άλλοι ποδοσφαιριστές, καθώς και ο περίφημος σπορτκάστερ Μιχάλης Γιαννακάκος. Η οικονομική διαφορά μετατρέπεται για ευνόητους λόγους σε «ζήτημα τιμής», αλλά τα ενσταντανέ από την καθημερινότητα, αθλητική και όχι μόνο, είναι μοναδικά.

Όμως οι θεσμοί σε αυτήν τη χώρα ποτέ δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Οι μικροπρεπείς και εμπαθείς ιθύνοντες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κάλεσαν σε απολογία τούς πρωταγωνιστές και απειλούσαν να τους παραπέμψουν στην Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητας με την κατηγορία ότι μολονότι ερασιτέχνες έπαιρναν χρήματα. Ευτυχώς υπάρχει και Θεός! Ύστερα από ποικίλες αντιδράσεις η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.