Σόκρατες: Γιατρός και «μάγος» της μπάλας - Έπινε, κάπνιζε, μάγευε και ασκούσε πολιτική

Εκτός του ποδοσφαιρικού του ταλέντου ο Σόκρατες ξεχώρισε και για εξωαγωνιστικά θέματα. Η αγάπη του για το ποτό, το κάπνισμα και οι πολιτικές του ιδεολογίες

Σόκρατες: Γιατρός και «μάγος» της μπάλας - Έπινε, κάπνιζε, μάγευε και ασκούσε πολιτική

Μία από τις εμβληματικότερες μορφές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι αδιαμφισβήτητα ο Σόκρατες. Ο σπουδαίος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής εκτός του ταλέντου που είχε με την μπάλα στα πόδια, ασχολούταν ενεργά και με τα κοινωνικοπολιτικά θέματα.

Ο ίδιος δεν είχε ποδοσφαιρικά ινδάλματα, άλλα έτρεφε μεγάλη αγάπη για τους Φιντέλ Κάστρο, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και Τζον Λένον. Από νεαρή ηλικία έγραφε άρθρα σε εφημερίδες με θέμα την πολιτική και την οικονομία. Μεγαλώνοντας σπούδασε ιατρική και όταν αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια πήρε την ειδικότητα του ορθοπεδικού.

Αν και γιατρός ο ίδιος είχε πάθος με το ποτό και το κάπνισμα, ωστόσο δεν άφηνε να τον επηρεάζουν στο αγωνιστικό χώρο, εκεί όπου ξεδίπλωνε το ταλέντο του. Το 1973 γράφτηκε στην ιατρική σχολή του Σάο Πάολο και την αμέσως επόμενη χρονιά υπέγραψε συμβόλαιο με την Μποταφόγκο πριν πάρει μεταγραφή στην Κορίθιανς. Εκεί βρήκε την ποδοσφαιρική του «Ιθάκη» αφού ταίριαζε με τις αριστερές του πεποιθήσεις. Μάλιστα είχε ιδρύσει και το κίνημα της Δημοκρατίας των Κορίνθιανς, που ήταν αντίθετο στην τότε στρατιωτική κυβέρνηση.

Ο Σόκρατες ξεχώριζε και για την κορδέλα που συνήθιζε να φορά στους αγώνες όποτε ήθελε να περάσει ένα κοινωνικό μήνυμα. Η διάσημη κορδέλα του, άλλοτε έγραφε «Ελευθερία και Δικαιοσύνη» και άλλοτε «Οι άνθρωποι χρειάζονται δικαιοσύνη».

Ο Βραζιλιάνος άσος γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 1954, στην Μπελέμ και πέθανε σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου του 2011, στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Άλμπερτ Αϊνστάιν του Σάο Πάολο, από λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος.