Εδώ έπινε τον καφέ του ο Χίτλερ

Η Βιέννη είναι διάσημη για τα στυλάτα καφενεία της. Σ΄ ένα από αυτά έπινε τον καφέ του ο νεαρός Αδόλφος Χίτλερ.

Εδώ έπινε τον καφέ του ο Χίτλερ

Λέγεται ότι το πρώτο καφενείο στην Βιέννη εγκαινίασε ένας Έλληνας, το 1865. Έκτοτε και μέχρι σήμερα τα Kaffehaus αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της γοητείας αυτής της πόλης. Το 1839 η Βιέννη είχε 80 καφενεία, εκ των οποίων τα τριάντα στο μητροπολιτικό κέντρο.

Τα διασημότερα από αυτά, το καφέ Τσεντράλ, το καφέ Λάντμαν και το καφέ Σπερλ υποδέχονταν καθημερινά διανοούμενους, καλλιτέχνες, πολιτικούς και εστεμμένους.

Στο Τσεντράλ σύχναζαν συγγραφείς όπως ο Στέφαν Τσβάιχ και ζωγράφοι όπως ο Κοκόσκα. Εδώ ερχόταν και ο Σίγκουντ Φρόιντ για να συναντήσει τους συναδέλφους του και να παίξει σκάκι. Μια εποχή πέρασε από δω και ο Λέων Τρότσκι, άλλος δεινός σκακιστής αλλά και ο ίδιος ο Λένιν. Το ίδιο καφενείο επισκεπτόταν κάπου κάπου και ο νεαρός Αδόλφος Χίτλερ.

Ωστόσο το αγαπημένο στέκι του μετέπειτα δικτάτορα ήταν το καφέ Σπερλ, στο έκτο διαμέρισμα της Βιέννης, εκεί όπου εκτός των άλλων σύχναζε και ο διάσημος μουσουργός Γιόχαν Στράους. Όλα αυτά βέβαια συνέβαιναν στις αρχές του εικοστού αιώνα, όταν ο Χίτλερ ερχόταν εδώ για να πιει τον καφέ του αλλά κυρίως για να συναναστραφεί ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων.

Τότε ήταν ένας αδιάφορος νεανίας που ονειρευόταν να γίνει ζωγράφος. Η μεγάλη διάψευση των ονείρων του τον οδήγησε σ' ένα καθολικό και αθεράπευτο μίσος που στη συνέχεια μετουσιώθηκε στο πιο στυγνό και αποτρόπαιο ναζιστικό ιδεώδες.

Αυτός ο μέτριος ίσως και ατάλαντος καλλιτέχνης, έκρυβε μέσα του το χάρισμα της παράνοιας που θα αιματοκυλούσε τον κόσμο.